Kapcsolat

                         ▼

       FM - design Építésziroda

    2220 Vecsés, Damjanich u. 48.

             +36 (20) 984 2112

             +36 (20) 494 3096

        fmdesign1995@gmail.com

        adószám: 13815402-2-13

                     GPS: 

               É: 47°24'25.20'

               K: 19°14'36.86'

                    Térkép

                        ▲    

Facebook

Aktuális munkáink vázlatai,
skiccek, 3D látványtervek, fotók

Google+

YouTube

Szavazás

Melyik stílus áll hozzád közel?

Szavazok

► INFÓK - KÉRDÉSEK - CIKKEK

» Alaprajz publikálása:

Alaprajzi információkat szerződésünk szerint, nem adunk ki, vagy osztunk itt meg a közzétett családi házainkról. Nagyon sokan kérik ezt tőlünk, ha lesz türelmük, és végigolvassák ezt a cikket, akkor megértik az indokainkat.

Mi egyedi épületeket tervezünk, és nem adoptálunk. Mint ahogy a telkek sem egyformák, ezért nagyon nehéz is lenne, de egyébként sem. A tervek egyedileg, a környezet, a telekadottságok, méret, beépítési módok, tájolás, a betartandó kötelező szabályozás, és a Megrendelői igények (hányan lakják, szoba és egyéb helyiségek száma, mérete, milyen igényeknek kell megfelelni stb.) alapján készülnek.

Több száz tervet készítettünk, és sokan ajánlás útján jöttek/jönnek ma is hozzánk, mindenkinek tudunk személyre szabottan a saját igények figyelembevételével tervet készíteni, attól lesz majd jól használható az elkészült ház. És higgyék el, mindenkinek más a jó... Ha belelapoznak egy építészeti újságba, vagy az interneten néznek körbe, sok alaprajzot, tömegformát látnak. Az egyiken ez tetszik, a másikon más, az alaprajzot illetően szintén ugyanez a helyzet. Vagy kisebb kellene, vagy nagyobb, vagy hiányzik belőle egy-két helység, vagy ha a darabszám még stimmelne is, csak az elrendezés Önöknek "katasztrofális", netán , még minden stimmel is, akkor a saját telekadottságok nem teszik lehetővé a kinézett ház megépítést. És itt jön a következő probléma, de mi "csak" kicsit változtatnánk, ezért, vagy azért... a végeredmény már más lenne. Az építtetőnek mindenképp jobb, mert teljesen személyre/telekre lenne szabva, de a kicsi változtatás is teljes tervezést igényel részünkről, mert akkor is szinte minden változik. A tervezés nekünk nem okoz problémát, ezért is lett ez a hivatásunk.

Alaprajzi és egyéb terveket természetesen a konkrét tervezést megelőzően a beszélgetések alatt szoktunk mutatni, de nem ez a fő vonal, hanem az, hogy minél jobban megismerjük az adottságokat a konkrét elképzeléseket és igényeket. Ezáltal születik meg a megrendelőnek a "tökéletes ház" azért idézőjelben, mert ez is mindenkinek más, lehet, ha Ön ránéz egy tervre/ házra és Önnek nem lenne az. Nem nekünk, vagy a szomszédnak kell tetszenie/megfelelnie, hanem annak aki beköltözik. Nagyon sokat szoktunk dolgozni azon, hogy mindenkinek megtaláljuk a számára lehető legjobb megoldást. A tervezést megelőző beszélgetés több órát szokott igénybe venni, itt kölcsönösen megismerjük egymást, sokszor bizalmas információk is elhangzanak, ki hogyan is szeret/szeretne élni, ezt másoknak nem adjuk ki. Jó néhányszor a megrendelők maguk sem tudják még eldönteni, ekkor javaslatokat teszünk, fontos döntések előtt állnak, van hogy napokig gondolkoznak, de tegyék is, mert ez egy életre szóló döntés. Egy jó ház, nem csak ház, alaprajz, térforma, hanem nagybetűvel főként OTTHON. Ha érdeklik Önt ezek a megoldások, várjuk ajánlatkérését

» Mitől függ a tervezői ár?

Befolyásolja az épület funkciója pl:családi ház, garázs, tároló, csarnok stb. a nagysága,- m2-e, függ a domborzati viszonyoktól, telek adottságaitól pl. sík,- netán lejtős a telek, (geodézia kötelező 10% teleklejtés felett). A terv műszaki tartalmától: energetikai felhasználási igényétől pl. A+, alacsony energiaigényű ház, netán passzívház. Milyen egyéb + dokumentáció szükséges az engedélyezési terv elkészítéséhez pl. statikai (tartószerkezeti) dokumentáció, talajmechanikai, tűzvédelmi, gépészeti, elektromos dokumentáció. Egyedi építtetői igényektől, különleges egyedi szerkezetektől, vagy műemléki területen található az ingatlan. Minden árajánlatadásnál, előzetesen egyeztetünk a megrendelővel, hogy milyen kötelező műszaki tartalmú tervet kell készíteni adott esetben. Kiváncsi, hogy mennyibe kerül az építészeti tervezés dija? Kérjen árajánlatot az ajánlatkérés menünkre kattintva.

» Mennyi időt vesz igénybe egy engedélyezési terv elkészítése.

Családi háznál kb. 2 hónapot vesz igénybe. Energiatakarékos épületnél és passzívháznál kb. 2,5-3 hónapot.  Csarnok tervezésénél: 3-4 hónapot vesz igénybe. Az idő változhat a vázlatok számától, az építtetői igényektől és döntései gyorsaságtól, és esetenként a szakhatóságok állásfoglalásának beszerzési idejétől is. Részletesebben a Tervkészítés, menü alatt tájékozódhat.

» Kell-e építési engedélyt kérnem a kerítésem elkészítéséhez?

Építési engedélyezési tervet kerítéshez a legtöbb esetben nem kell készíteni, ez alól a kivétel ha a helyi építési szabályzat ezt előírja. Ha az utcafronton rossz állapotú a kerítésünk, vagy egyáltalán nincs, esetleg a családi házat is terveztetjük, akkor célszerű kerítéstervet is készíttetni az építésszel. Az utcafronti kerítés nemcsak funkcionálisan zárja le a telket, hanem meghatározó szerepet tölt be az épület megjelenésében is, harmonizálva, ezzel is  hozzájárulva az épület stílusához, megjelenéséhez. 

Először ezt látjuk meg, ami nagyba befolyásolja az első benyomásunkat. Növelheti, de csökkentheti is az ingatlan értékét. Funkcionális szerepe is van a kerítésnek a körbehatároláson kívül. Érdemes elgondolkodnunk, hogy a különböző  pl. gázóra, villanyóra szekrénynek is helyet találjunk a bejárat mellett, ezzel megkönnyítjük a leolvasást, és a számunkra idegen embereket sem kell beengednünk a telkünkre. Ide célszerű elhelyezni még a postaládát, vagy egy építményt, kukatárolót építeni, így nem kell messzire vinni a kukát az elszállítás napján. A kiskapunál még egy fedett részt is kialakítunk, hogy megvédjük magunkat az esőtől, míg a kulcsokat keressük, és a vendégeink is védve lesznek míg arra várakoznak, hogy beengedjük őket. Ezeken felül nemcsak az utcafronti kerítést, de a többi határoló kerítést, oldalsó és hátsó kerítés terveit is el tudjuk készíteni.