Kapcsolat

                         ▼

       FM - design Építésziroda

    2220 Vecsés, Damjanich u. 48.

            

             +36 (20) 494 3096

        fmdesign1995@gmail.com

        adószám: 13815402-2-13

                     GPS: 

               É: 47°24'25"

               K: 19°14'38"

                    Térkép

                        ▲    

Szavazás

Melyik stílus áll hozzád közel?

Szavazok

YouTube

Facebook

Aktuális munkáink vázlatai,
skiccek, 3D látványtervek, fotók

Családi ház tervezés menete - ÚJ ÉPÜLET

Új egylakásos lakóépület négyzetméter megkötéstől függetlenül, ha magánszemély az építtető és saját részre építi. És minden 300 m2 alatti lakóépület, lakásszámtól függetlenül. Kormány rendelet: bejelentési eljárás


                                   ■

Egyes épületeknél lehetnek olyan adottságok, vagy helyi szabályzások, ahol további terveket is el kell készíteni, esetleg engedélyek beszerzése is szükséges lehet stb..  (pl. Passzívházaknál is), azokat külön jelezzük az aktuális szakasz leírásában.

A megbeszélések irodánkban történnek. A személyes találkozás fontos a tervezés megbeszélésekor, a vázlattervek elfogadásakor, és a kész tervek átvételekor. Természetesen a többi egyeztetés is történhet személyesen, de ha ez korlátokba ütközik, vagy a gyorsaság fontos tényező, megoldható telefonon vagy e-mailen is.


A tervezés megkezdése előtt geodéziai felmérést a telekről mindenképpen szükséges készíttetni. Az első megbeszélésre jó ha már megvan, mert ez a kiinduló alapja a konkrét tervezésnek. Külsős anyagot is befogadunk, de ha nincs ilyen felmérés a telekről, abban az esetben tudunk ajánlani geodéta kollégát aki azt elkészíti.

I. Tervezési szakasz

1. megbeszélés:

Az árajánlat elfogadása utáni első megbeszélés. Mindenre kiterjedő egyeztetés, kb. 2-3 órát kell rá szánni. Tervezői szerződés tervezet egyeztetése, aláírása. A tervezési program összeállítása. A terv mindenre kiterjedő részletes átbeszélése, elképzelések, kérések, lehetőségek, anyagok, színek, megoldások.

Az építtető részéről egy jól átgondolt tervezési program. Ez gyakorlatilag a funkció meghatározása, a létesítendő helyiségek számát, kb. méreteit, és az elképzeléseket tartalmazza. Segítünk a  jól átgondolt pontos program összeállításban. Fontos számunkra egy jó kapcsolat kialakítása, célunk minél jobban megismerni az építtető elképzeléseit, ezáltal egy számára! élhető épületet tervezni. Tapasztalatainkat mi is megosztjuk és javaslatokat teszünk a legoptimálisabb megoldásokra. Az is nagyon fontos, hogy az építtető is minden apró részletet osszon meg velünk, hogy hogyan is szeretne majd élni, és azt is elmondja, hogy milyen anyagi lehetőségek állnak majd a rendelkezésére. A megbeszélésen közösen gondolkozunk, összhangba hozzuk az elképzeléseket a megvalósíthatósággal. Mindenre kiterjedően rögzítjük az elképzeléseket. Vannak akik kockás papíron hozzák elképzeléseiket, van, aki valamilyen tervező programmal készített vázlattal érkezik, esetleg újságot, fotókat kapunk stílus elképzelésekről, épületekről. Ezek jó kiindulópontok lehetnek az elképzelésekről, mindenképpen jó ha vannak, de ezek mellé figyelembe kell venni az előírásokat, helyi szabályzatokat, telek tájolását, beépítési távolságokat, stb. Sokszor az építtető elképzelése a beépítésről más, nem felelnek meg az adott előírásoknak. A mi feladatunk, hogy az ingatlanra az elképzeléseket ötvözve az előírásokkal, megtaláljuk az optimális megoldást, és megvalósítsuk az építtető elképzeléseit.

Passzívháznál: Minden épületet nagyon át kell gondolni, de egy passzívházat különösen. Már az első megbeszélésen el kell dönteni, hogy az épület passzívház lesz-e, mert abban az irányban kell majd továbbhaladnunk. Az Építtetőnek mérlegelnie kell, hogy a tervezésnél az alacsony energiájú ház, vagy a szigorúan vett passzívház a német minőség legyen a cél. Hogy mire kell figyelni, és milyen követelményrendszernek kell megfelelni a passzívháznak tervezésekor, avval az építésznek kell elsősorban tisztában lennie. Az építész tájékoztatja, elmagyarázza az Építtetőnek ezeket a követelményeket, aki az ismeretek birtokában, a tervezés különböző fázisaiban, felelősségteljes döntést tud hozni a tervezett épülettel kapcsolatban.

→ Helyszíni szemle. (ha még nem történt meg). Kimegyünk a helyszínre megismerjük a környezetet, a telekadottságokat, növényzetet, fényképfelvételeket készítünk.

A megbeszélés után most rajtunk a sor, elkezdjük a tervezést amivelkészül az alaprajz megbíztak bennünket. Készítjük az elvi alaprajzi vázlatokat a megbeszélés alapján. Ismerjük az előírásokat, igényeket, a részletes tervezési programot. Skiccet, ún. elvi vázlatot készítünk a megbeszélés alapján számítógépes programmal. Ezek a különböző szintekről készített alaprajzi "vázlatok". Bár vázlat a neve konkrétan ki van találva minden. Látszanak a térkapcsolatok és pontos méretekkel rendelkezik, és be is van bebútorozva. Ilyenkor még általában nem készül homlokzati terv az épületről, de ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkozunk tömegben már a kezdetektől. Minden mindennel összefügg, (sok rajzot készítünk, de csak a mindennek megfelelőt mutatjuk majd be egy következő fázisban) de addig amíg az alaprajzban nem tisztázódtak a végleges kapcsolatok, nem szeretnénk egy újabb bizonytalan pontot vinni a döntésbe.

2. megbeszélés:

Elkészült az alaprajz. A bebútorozott, méretezett, alaprajzi vázlatot ismertetjük, átbeszéljük. Mindenképpen alaposan át kell gondolniuk az épületet.

                Az épülettervezés új épület tervezésekor az elfogadott alaprajzi vázlattervig ingyenes!

Azt szoktuk javasolni, ha jó is a megoldás mégis aludjanak rá egyet. Ha kialakult az alaprajz, tetszik a végleges elrendezés, a Megrendelő azt elfogadta, a teljesítésigazolás aláírása után, itt esedékes az első részletfizetés. Vázlatterveket csak aláírt tervezői szerződés, és az első részletfizetés után áll módunkban odaadni, elektronikus és (vagy) nyomtatott formában. A további köztes megbeszélések lehetnek személyes találkozások, de az egyeztetések történhetnek levelezés útján is.

→ Ha vannak, módosításokat végzünk az alaprajzon az építtető kérése épületeink 3D látványterve - kidolgozásszerint, ha tökéletes az alaprajz akkor állunk csak neki a 3D látványterveknek. A vázlattervet továbbgondoljuk és felruházzuk azzal a stílussal, homlokzattal, amit a Megrendelő elképzelt. Készítjük a 3D-s külső homlokzati terveket a megbeszéltek szerint.

Passzívháznál: A terv készítésekor nekünk csomóponti részletességgel végig kell gondolni az épület kialakítását. A nyílászárók méretezése, elhelyezése, illetve azok pontos osztása, esztétikai megjelenése, magassága stb. az árnyékolás végiggondolása, ez energetikai szempontból nagyon fontos tényező.  Az Építtetővel mindent egyeztetünk, már most döntenie kell, milyen típusú nyílászáró lesz majd beépítve.

 

3. megbeszélés:

Kidolgoztuk a 3D-t. A látványterv ismertetése, bemutatása. Az épület épületeink 3D látványterve - kidolgozáskülső körbejárása, minden irányból bemutatása, színekkel, anyagokkal, valósághű színes HD fotókon keresztül. Látszik falazat, a nyílászárók elhelyezése, a tető hajlásszöge, már térben is látjuk az épületet. Kültéri 3D látványtervet minden épületünkhöz készítünk. (Elfogadás esetén a teljesítés igazolás aláírása után, a második részletfizetés esedékessége.)

→ Az elfogadott 3D után készítjük a műszaki leírást, a szükséges további terveket is és véglegesítjük az építész munkarészt.
Ha szükséges, vagy kötelező egyes esetekben akkor (talajmechanikai szakvéleményt) talajvizsgálati jelentést készíttetünk, (díjazása a tervezési szerződésben rögzítetteknek megfelelően) de külsős anyagot is be tudunk fogadni.
Továbbá ha szükséges szakhatóságok bevonása, vagy ha a HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) előírja tervtanácsi állásfoglalás vagy településképi véleményezés beszerzését, akkor elkészítjük hozzá a szükséges tervdokumentációt és elindítjuk az eljárást. (díjazása a tervezési szerződésben rögzítetteknek megfelelően)

Passzívháznál: Itt be kell vonni szakági tervezőket is a munkába, és külön szakáganként el kell készíteni a PHPP számítást az előzetes megfelelőségről. A német Passivhaus Institut intézetnek a terek megküldése, minősítés.(a PHPP és a minősítés díjazása a tervezői szerződésben rögzítetteknek megfelelően történik.)

4. megbeszélés:

Kidolgoztuk, véglegesítettük, komplettíroztuk az építész munkarészt. (a teljesítésigazolás aláírása után, itt esedékes a harmadik részletfizetés) Itt megbeszéljük a kiviteli terv részleteit és a további teendőket.

II. Tervezési szakasz.

A bejelentési eljáráshoz tartózó kötelező szakági kiviteli tervek:

Ha egy lakás van kialakítva a tervben négyzetmétertől függetlenül, vagy 300 m2 alatti, de több lakásos akkor az egyszerűsített bejelentési eljárást kell alkalmazni, amihez rendszerleírást kell beadni, vagy  kiviteli tervet is kell készíteni. A tervtől függ, hogy mit kell mellékelni.  A tervezésébe itt szakági tervezőket is be kell vonni. Gépészt, elektromos tervezőt, statikust. A kiviteli tervek száma és bonyolultsága épület függő.

Ha a rendszerleíráson túl szükségesek tervek, akkor azokat el kell készíteni. Az építész és statikai (tartószerkezeti) terveket mi készítjük, az előzetes megbeszéléseknek megfelelően. (Az építész és tartószerkezeti kiviteli tervek kiegyenlítése két egyenlő részletben történik, az első részlet a kiviteli tervek megrendeléskor esedékes, számla ellenében.)

A további terveket a gépész és villamos tervező kollégák készítik. Nekik elküldjük az építész terveket dwg. formátumban. Velük az építtetőnek szükséges egyeztetni. A kollégák kidolgozzák a szakági terveket egyeztetnek az építtetővel és az építtető által is jóváhagyott tervet visszaküldik részünkre feltölthető formátumban. Szakági kollégákat mi is tudunk ajánlani, de nem zárkózunk el, ha Ön külsős kollégákat szeretne bevonni, nekik is biztosítjuk a dwg. terveket. (A gépész és elektromos kiviteli munkarészek díjának kiegyenlítése a szakági tervezőkkel megbeszélteknek megfelelően történik.)

További javasolt kiviteli tervek: nem célunk felesleges tervek gyártása, de ha szükségét érezzük a kötelezőn túli további tervek készítésének, akkor azokra javaslatot teszünk. Lehetnek az épületnek olyan bonyolult részei, aminek korrekt megvalósításához szükséges lehet további tervek készítése. Indokainkat, észrevételeinket megbeszéljük a Megrendelővel, aki ezek ismeretében hozza meg a döntését.

Passzívháznál: komplett kiviteli tervek készülnek minden szakágról.   

5. megbeszélés:

Készen vagyunk az építész és tartószerkezeti kötelező kiviteli tervekkel is. A kész terveket ismertjük és átadjuk a Megrendelő részére adathordozón vagy CD-n, a megbeszéltek szerint. (itt esedékes számunkra a kiviteli tervek második részletének kiegyenlítése. Végszámlázás.) A szakági kollégáktól is megkaptuk (ha voltak) az általuk elkészített kiviteli terveket.

A szakági munkarészekkel együtt lett komplett a bejelentési terv, és feltöltjük az e-naplóba!

A tervezési szakasz itt ér véget.

 

Bár már korábban sokszor esett szó a megbeszéléseken a kivitelezésben való részvétel lehetőségeiről, ezt most ismét átbeszéljük.

.


Mennyi időt vesz igénybe egy terv elkészítéseA kivitelezésben való részvétel:Minőségellenőrzés

Kivitelezés közben is számíthat ránk. Tervezői támogatással és tanácsadással állunk rendelkezésére. Igény esetén segítünk a megfelelő kivitelező kiválasztásában, mesterembereket, építési vállalkozókat, generál kivitelezőt ajánlunk.

Épületeinkre műszaki ellenőrzést vagy  tervezői művezetést vállalunk.

A Megrendelővel minden részletre kiterjedően egyeztetünk a A kivitelezés minőségének ellenőrzésekivitelezési közreműködésben való részvétel feltételeiről. Árajánlatot adunk.
Elfogadása után, megállapodunk.
Résztveszünk a kivitelezésben a megállapodás szerint.
A kivitelezés befejezésével (vagy a megállapodás szerint) az átadás-átvételt lebonyolítjuk. A munkát végszámlázzuk.


Passzívháznál: Különösen fontos a műszaki ellenőrzés. Ez egy minőségbiztosítás a minőségi épület megvalósításához. Fontos szerep jut a műszaki ellenőrnek a kivitelezés során. Figyelemmel kísérjük, hogy a helyszínen valóban a tervek gyakorlatba történő pontos átültetése megtörténik-e, avagy sem, esetleg csak részben, ekkor az eredmény már nem elfogadható. A kivitelezés végén van egy szigorú energetikai vizsgálat, ez a Blower Door teszt, amin az elkészült épület vizsgázik, hogy valóban energiahatékony lett-e az épület. Ha igen, csak akkor kap passzív minősítést! Mert hiába jó egy minősített terv, ha azt a kivitelezés során már nem úgy valósítják meg, nem lesz a házból Passzívház!


 

Családi ház tervére kérjen ingyenes árajánlatot

↑ lap tetejére

főoldal