Energetikai tanúsítvány

HITELES ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYT KÉSZÍTÜNK!

Kérésre akár másnapra! 

A tanúsítványt e-mailben és postai úton is megküldjük.

FELMÉRÉS

A tanúsításra tervezett ingatlant minden esetben felmérjük, mely egy átlagos lakás esetében megközelítőleg 20 percet vesz igénybe.

 A TANÚSÍTVÁNY ÁRA

200 m2 hasznos alapterületig 
Családi házak nettó 30.000 Ft.  
Lakások nettó 20.000 Ft.

Minden esetben az ELKÉSZÍTÉST KÖVETŐEN, UTÓLAG,
az átvételkor készpénzben, vagy átutalással fizetendő.

200 m2 hasznos alapterület felett, egyedi ajánlatot adunk.

MUNKA VÁLLALÁSA + KISZÁLLÁSI DÍJ

Pest Vármegyében és Budapesten az alábbi településeken, illetve kerületekben vállalunk energetikai tanúsításra megbízást:

Vecsés, Üllő, Gyál, Péteri, Gyömrő, Maglód, Monor, Monorierdő, Csévharaszt, Gomba, Bénye, Pilis, Nyáregyháza
Budapest IX., X. XIII, XIV, XVIII, XXIII, kerületekben.

A feltüntetett településeken és Vecsés 20 km-es vonzáskörzetén belül, kiszállási díj nincs! Egyéb településeken előre egyeztetettjük a kiszállási díjat.

Az ország más területén Energetikai tanúsítást csak külön megrendelés alapján végzünk.
2023. november 1.-től új, kibővített tanúsítvány van érvényben.
Energetikai Tanúsítvány - Mit határoz meg pontosan?

Az energetikai tanúsítvány az épületet osztályba sorolja, minősíti, megmutatja energiafelhasználásának hatékonyságát. Értékmérő is egyben, mely jelentősen növelheti, de csökkentheti is az ingatlan piaci értékét.

Az energetikai tanúsítvány olyan igazoló okirat, amely az épületnek az energetikai teljesítőképességét és besorolását tartalmazza. Leegyszerűsítve: Kétféle hatékonysági skálán kell a tanúsított épületeket vagy önálló rendeltetési egységeket besorolni. A magyar szabvány szerinti "A+++" - tól ami a legjobb besorolás, lefelé haladva egészen "I" szintig mozog a skála, melyhez tartozik egy %-os besorolás. A másik skála a szén-monoxid kibocsátás százalékban meghatározott értéke. 

A skálák rámutatnak az épület energetikai szempontból gyenge pontjaira, ezáltal tudni lehet, hogy milyen beruházásra van szükség ahhoz, hogy energiatakarékossá tegyük otthonunkat. Nemcsak az épület egészére, hanem az egyes épülettechnikai rendszerek (világítás, fűtés, melegvíz, légkondicionálás, stb.) vizsgálja. A tanúsítás tartalmazza a minősítet épület részletes és időszakokra bontott energetikailag hatékony, ésszerű felújításra vonatkozó javaslatokat is. Emellett komplett fotódokumentációt is tartalmaz.   

Új épület esetében a tervezéskor egy előzetes energetikai számítást (ami nem tanúsítást jelent!) az engedélyeztetési/bejelentési tervvel együtt kell elkészíteni, ami egy előzetesen várható besorolást ad az épületnek. Az tervező nyilatkozik, hogy az épület megfelel a jogszabályban rögzített energiahatékonysági követelményeknek.

Energetikai tanúsítást a felépített házhoz a régi néven ismert "lakhatási" vagyis a hatósági bizonyítvány (használatbavétel) kiadásához kell elkészíttetni. 2015 év végéig az építési engedély kiadásakor hatályos jellemzőket vették figyelembe. Ez 2016 januárjától azonban megváltozott! Ma már a hatósági bizonyítvány kiadásakor érvényben lévő jogszabályoknak, energetikai jellemzőknek kell, hogy megfeleljen a felépített épület.

Az energiaigény 2024.07-től a közel nulla energiaigény, ennek kell megfelelni. Itt már helyben termelt, megújuló energiaforrásokat is kötelezően használniuk kell a lakóházaknak, hogy az engedély/bizonyítvány kiadható legyen. 

Menete nagyban függ az épületről rendelkezésre álló adatoktól: milyen tervek, dokumentációk állnak rendelkezésre. A szükséges számítások elvégzéséhez szükség lehet bizonyos esetekben a helyszíni felmérésre is. Ha nem állnak rendelkezésre az épület ter­vei, a tanúsítónak a helyszínen fel kell mérnie a lakás paramétereit:  a szerkezeteket, a fal­vastagságot, a lakás méretét, az épületgépé­szeti berendezéseket, a nyílászárókat stb. Az építtető, illetve a tulajdonos biztosítja a tanúsítás elvégzéséhez szükséges dokumentumokat, számlákat, a szükség szerinti mérések, ellenőrzések elvégzésének helyszíni feltételeit és a szükséges mértékű közreműködést.

 Dokumentumok amik szükségesek lehetnek (ha megvannak):

          Építészeti dokumentumok (alaprajzok, homlokzati rajzok, metszetek, rétegrend)
         
Gépészeti dokumentumok (műszaki leírás a gépészeti rendszerről)
         
Nyilatkozat a felelős műszaki vezető részéről a tervnek való megfelelőségről

Épületek energetikai tanúsítványát kizárólag energetikai tanúsítói jogosultsággal rendelkező mérnök készítheti el.

2023. november 1. változott a jogszabály! E naptól kiállított tanúsítvány 5 évig érvényes. 

          Kivéve:  

 Ha ez idő alatt átalakítják, vagy korszerűsítik az épületet. Abban az esetben egy újbóli tanúsítvány készítése szükséges. 

 Továbbá, ha a követelményértékek, jogszabályok a tanúsítással kapcsolatosan megváltoznak, akkor a meglévő érvényét veszti és szintén új tanúsítvány készíttetése szükséges! 

 

új épület használatba vételéhez - vagyis a hatósági bizonyítvány kiadásához kérik

adás-vétel esetekor - meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása esetén, már a hirdetésekben is meg kell adni az energetikai besorolás szintjét

bérbe adáskor - a meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) egy évet meghaladó bérbe adása esetén már a hirdetésnél is fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását.

500 m2 hasznos alapterületet meghaladó állami tulajdonú, hatóságoknak otthont adó épületek esetében - nemcsak a tanúsítvány elkészítése, hanem jól látható helyen történő kifüggesztése is kötelező.

Ha egy épületben több önálló rendeltetési egység van és az épület hasznos alapterülete összesen nagyobb, mint 50 m2 - tanúsítványt kell készíttetni a benne lévő önálló rendeltetési egységekre, ha az önálló rendeltetési egység alapterülete önmagában nem éri el az 50 m2-t.

Pályázathoz előírják - általában ekkor két tanúsítás szükséges. Az egyik a meglévő állapotról szóló, majd a korszerűsítés után a megvalósult állapotot rögzítő tanúsítást is dokumentálni kell. 

       Fontos tudni:

A tanúsítvány kiállíttatása mindig az eladó vagy a bérbeadó dolga, így a költségek is őt terhelik.

Meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység eladása vagy bérbeadása tárgyában készült szerződés melléklete az energetikai tanúsítvány is.

Ma egy német szabvány szerint minősített passzívház, a magyar energetikai besorolásban A++  szerinti besorolásba esik.  

 

Passzívház besorolás: A Passzívház a legismertebb alacsony energiaigényű háztípus. Azokat az családi házakat, társasházakat, középületeket hívják passzívháznak, amelyek megfelelnek a német intézet által előírt szigorú követelményeknek és a darmstadti Passzívház Intézet (PHI - Passivhaus Institut) hivatalos minősítésével rendelkeznek. Az intézet az épületterveket már a tervezés szakaszában előminősíti, a kivitelezés során pedig ellenőrzi (többek közt Blower Door tesztel) és igazolni kell, hogy az épület a terveknek megfelelően valósult meg. Csak az az épület kaphat passzívház minősítést, ami ennek a szigorú eljárásnak megfelel. A hivatalos Passzívház minősítést az elkészült épületről a német Passzívház Intézet (PHI) állítja ki.

Az Energetikai Tanúsítás ára:

 

200 m2 hasznos alapterületig 

 Családi házak nettó 30.000 Ft.
Lakások nettó 20.000 Ft.

 

200 m2 hasznos alapterület felett, egyedi ajánlatot adunk.

Kiszállási díjak:
Energetikai tanúsítvány elkészítését vállaljuk családi házakra és társasházi ingatlanokra, lakásokra Pest Vármegyében és Budapesten az alábbi településeken, illetve kerületekben:

Vecsés, Üllő, Gyál, Péteri, Gyömrő, Maglód, Monor, Monorierdő, Csévharaszt, Gomba, Bénye, Pilis, Nyáregyháza
Budapest IX., X. XIII, XIV, XVIII, XXIII, kerületekben.

Budapesten, Üllő, Gyál és Vecsés települések 20 km vonzáskörzetén belül, kiszállási díj nincs! Egyéb településeken előre egyeztetettjük a kiszállási díjat.

Az ország más területén Energetikai tanúsítást csak külön egyeztetés alapján végzünk.
Az energetikai tanúsítvány kivétel nélkül az ELKÉSZÍTÉST KÖVETŐEN, UTÓLAG az átvételkor készpénzben vagy átutalással fizetendő.
Az Energetikai Tanúsítás menete: 
■ Az ajánlatkérést követően, a tanúsító mérnök kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot a pontos ajánlatadás céljából. Megállapodás esetén időpontot egyeztet a tanúsítás elvégzése céljából.

■ A megállapodott időben kimegy a helyszínre, felméri az ingatlant, megtekinti az adottságokat a szükséges számítások elvégzéséhez. Általában a használt lakások nagy részénél nem áll rendelkezésre a hiteles, a meglévő állapotoknak megfelelő műszaki dokumentáció. A felmérés megközelítőleg fél órát vesz igénybe egy átlagos lakás esetén.

■ Helyszíni szemle után, a tanúsításhoz szükséges adatok ismeretében elkészíti az energiatanúsítványt, majd feltölti az Országos Építésügyi Nyilvántartásba ellenőrizhetővé és lekérdezhetővé válik.

■ Kérésére a tanúsítvány akár másnapra el is készül.

■ Mérnök kollégám az előzetesen egyeztetett időpontban és módon a kész dokumentumot átadja Önnek és rendezik a tanúsítvány árát.
A Tanúsítvány e-mailben minden esetben megküldésre kerül! Ha az átadás nem személyesen történik, abban az esetben a dokumentumot postai úton is megküldi Önnek.
Hiteles Energetikai Tanúsítvány lekérdezése: 

Országos Építésügyi Nyilvántartás

 

E-tanúsítás

https://www.oeny.hu/oeny/e-tanusitas/

Energetika - Árajánlatkérés

Új fájlt töltök fel

Még nincs fájl feltöltve.


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Hőkamerás épületdiagnosztika részletek itt

Közösségi média
Copyright  ©  2012-2024  FM-design stúdió Építésziroda | A weboldalon szereplő minden képi és szöveges információt szerzői jog véd! Minden jog fenntartva!