Kapcsolat

                         ▼

       FM - design Építésziroda

    2220 Vecsés, Damjanich u. 48.

            

             +36 (20) 494 3096

        fmdesign1995@gmail.com

        adószám: 13815402-2-13

                     GPS: 

               É: 47°24'25"

               K: 19°14'38"

                    Térkép

                        ▲    

Szavazás

Melyik stílus áll hozzád közel?

Szavazok

YouTube

Facebook

Aktuális munkáink vázlatai,
skiccek, 3D látványtervek, fotók

► ENERGIATAKARÉKOS HÁZAK TERVEZÉSE

Mi így állunk a tervezéshez!   Fazekas Miklós - építész, minősített passzívház tervező


A tervezendő épület energiafelhasználását a Megrendelő igényei alapján tervezzük meg. A cél: a rendelkezésre álló forrásból megfinanszírozható legtakarékosabb ház tervezése! Figyelünk a részletekre, hogy családi háza gazdaságosan megépíthető, és a használatba vétele után alacsony rezsiköltségekkel legyen üzemeltethető.

A szemléletváltás, a megváltozott gondolkodás, az energiaárak növekedése mind-mind befolyásoló tényező. Átalakultak a Megrendelői igények és a tervezés kiinduló szempontjai is. Mai korszerű igény, egy esztétikus, jól funkcionáló, gazdaságos, élhető épület megalkotása.

Új épületek építésekor, energiatudatos és költségérzékeny tervezéssel minimális többletköltséggel javítható a tervezett épület energiahatékonysága. Ha az  új épületet  nagy  energiafogyasztásúra  építjük,  később  már  csak  sokkal magasabb költségen, komoly kompromisszumok árán lehet javítani az energiahatékonyságát.

2021. után minden új épületnek Közel nulla energiaigényű (röviden) KNE vagy jobb besorolású épületnek kell lennie. Ennek megfelelően az, aki 2020. december 31-ig használatba veszi épületét, még enyhébb követelményeknek felelhet meg. Ennek ellenére nem célszerű megvárni a véghatáridőt, okosabb már most a fenntarthatóság és értékállóság jegyében nem csak KNE, hanem ha van rá mód minimális energiaigényűre terveztetni az épületünket. Az építési beruházások nagy értékűek és tartósak: akár 50-100 évig is fennáll egy épület, de a nagyobb felújításokig is általában eltelik 15-25 év. Gondolni kell arra, hogy a jövőben már csak KNE szintű épületek készülnek. Ha most nem KNE vagy jobb szintre készül az épület, 5-10 év múlva már elavultnak fog számítani. A ma jellemző építési gyakorlathoz képest a KNE szint elérésre fordított többletköltség idővel bőven megtérül. Egy energiatakarékos családi ház tervezésénél fontos kitűzni a célt, hogy mit szeretnének elérni, és ehhez lehet majd a legmegfelelőbb és leggazdaságosabb szerkezeteket kiválasztani.

A legminimálisabb energiát felhasználó Kulturális Központ épületünk - Megújuló energiaforrásokkal terveztüképület a passzívház, de ha egy passzív minősítésű ház építésére az anyagi ráfordítás nem áll rendelkezésre, akkor az alacsonyabb energiafelhasználású gazdaságos épület építése lehet a javasolt megoldás.

Segítünk meghatározni a célt és kiválasztani az optimális megoldást. Figyelembe vesszük a szerkezeti igényeket, az elképzeléseket és gépészeti megoldásokat is javaslunk, figyelembe véve az anyagi ráfordítás mértékét is.

Az épületek energiafelhasználás szerinti  besorolása:

Energetikai besorolás táblázatA TÁBLÁZAT NAGYÍTHATÓ!

A megépített, tanúsított épületnek az energetikai besorolása megmutatja, hogy az épület a rangsorban a minimum követelményekhez képest hol helyezkedik el. Minimum követelmény a CC kategória, ami ennél korszerűbb, jobb az a BB vagyis a közel nulla energiaigénynek megfelelő (röviden KNE), utána az AA kategória, majd az AA+, és a legmagasabb az AA++ besorolás következik. A másik irányba pedig egészen JJ-ig, vagyis a kiemelkedően rossz betűjelzésig folytatódik a skála. Ezek a magyar szabvány értékek. Ezen felül az épület lehet még passzívház is, vagy minősített passzív is, a német besorolás szerint a PHI (Passivhaus Institut) által minősítve.

A besorolás fogalmának megértéséhez szükséges ismerni a hazai épületenergetikai követelményeket meghatározó 7/2006 TNM rendeletet. A rendeletnek vannak minimum követelményei, többek közt pl.:              

                 ■ a határolószerkezet U-értékeire vonatkozóan,
                 ■ a teljes épület hőveszteségi tényezőjére,
                 ■ a nyári túlmelegedés elfogadható mértékét is megszabja
                 ■ a használat jellege (lakóépület, iroda stb),

A miniszterelnökség által közzétett KNE általános tájékoztatója a besorolásokról.

BB   (81-100%) Közel nulla energiaigényre (rövidítve KNE) vonatkozó követelményeknek megfelelő

A közel nulla energiaigénynek megfelelő követelmények kielégítéséhez, az épület határoló felületein alkalmazott nagy hőszigetelő képesség elérésen felül, a megújuló energiák hasznosítására is gondolni kell. Általában elegendő ezek közül egyet alkalmazni a besorolás eléréséhez:

                   ■ délre tájolt üvegezés
                   ■ biomassza kazán
                   ■ talajkollektor
                   ■ áramfejlesztők megújuló energiával
                   ■ télikert
                   ■ hőszivattyúk

A követelmények időbeli hatályához hasonlóan a követelményszint meghatározása során is arra törekedett a Magyar Kormány, hogy ésszerűen, a beruházók számára a legnagyobb mozgásteret biztosítsa. Ennél fogva a követelmények a legenyhébb műszaki szintűre kerültek meghatározásra. Elképzelhető, hogy a követelményeket később  szigorítani  kell, ezért az egyedi helyszíni adottságoktól függően célszerű lehet az épületünket már most a KNE követelménynél 20%-kal kisebb energiafogyasztású AA besorolásúra terveztetni. Az AA besorolás elérésével biztosítható, hogy hosszabb távon se avuljon majd el az új épület.                                                                                                             ↑ lap tetejére

AA  (61-80%) Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

Az AA vagy jobb besorolás eléréséhez az előzőekben felsorolt technológiák mellett alkalmazható még a gépi szellőztető rendszerbe  épített hővisszanyerő. Ez a berendezés az épületből kilépő levegő hőjének újrahasznosítását biztosítja. Az AA+ besorolás vagy annál jobb elérése, ilyen berendezés nélkül csak nagy mennyiségű áramfejlesztő telepítésével képzelhető el.

Az AA vagy ennél jobb besorolás akkor adható, ha a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása megoldott, a hűtési és fűtési rendszer helyiségenkénti szabályozhatósága megoldott, és az önálló tulajdonú vagy külön bérbe adható épületrészek energiafogyasztásának mérése külön legalább költségosztók felszerelésével vagy egyedi mérőkkel megoldott.

A levegő hővisszanyerő hatékony működésének az alapfeltétele, hogy az épület légzáróan tömített legyen. A kész épületen érdemes a bejárati ajtóra szerelt légtömörség mérővel felülvizsgálatot végeztetni. Bár a hővisszanyerők alkalmazása ma még általában nem jelent a beruházási,- és energiamegtakarítási költségek tekintetében minden esetben optimumot, egyre kevésbé valósítható meg korszerű lakó komfortot és egészséges életet biztosító épület a beépítése nélkül.

  AA+  (40-60%) Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

 AA+ épületek besorolásának eléréséhez, már az előzőekben említett technológiák együttes alkalmazásával van mód.

AA++  (< 40%) Minimális energiaigényű

A minimális energiaigényű ház messze meghaladja a mai követelményeket, racionális áron megvalósítható és fel van készítve olyan ma is elérhető megoldásokra is, amiknek a tömeges elterjedésére gazdasági okokból még egy kicsit várni kell. Értékálló ház születik (!) ha ezt a megoldást választják. A kivitelezési árakat itt is befolyásolja,  hogy pl. alápincézett-e, van-e tetőtér, telekadottságok, gépészeti rendszer bonyolultsága, anyaghasználat stb.   

Minimális energiaigényű épületünk 3D látványterve az utca felöl

Minimális energiaigényű épületünk 3D látványterve a terasszal

Minimális energiaigényű épületünk 3D látványterve, kerítéssel

                                                                            Galéria az épületről                                                  ↑ lap tetejére


PASSZÍVHÁZ

legalacsonyabb energiaigényű épület

(ez külön kategória, német szabvány szerinti minősítés)

A legismertebb alacsony energiaigényű háztípus. Azokat az családi házakat, Passzívházunk madártávlatbóltársasházakat, középületeket hívják passzívháznak, amelyek megfelelnek a szigorú követelményeknek és a német darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítésével rendelkeznek. Ha egy passzívházat magyar energetikai besorolás szerint kategorizálnak be, akkor az "csak" a < 40 % minimális energiaigényű besorolást kaphatja meg. A Passzívház legfontosabb kritériumai: a fajlagos fűtési hőigény nem lehet több egy évben, mint 15 kWh/m2 (ez a töredéke egy mai modern épületnek),  primer energiaigény 120 kWh/m2 évente, ellenőrizetlen légcsere legfeljebb 0,6 /óra.

Az épület energiafelhasználása szempontjából a legjobb megoldás, aki ezt aPasszívházunk 3D minősítést szeretné elérni, annak már a tervezés elején el kell döntenie ezt. A teleknek is meg kell felelnie, arra passzívházat kell terveztetnie és szigorú passzívház szabályoknak megfelelve kell a kivitelezést végrehajtani. A vastag hőszigetelés mellett, itt a légtömörségre is nagy hangsúlyt fektetnek. Ahhoz, hogy évente csak néhány tízezer forintos számlánk legyen, egybefüggő, szinte légzáró épületburokra, nagyon jól szigetelő falakra és nyílászárókra lesz szükségünk. Ami "légzáró" szigetelést jelent és a hozzájuk kapcsolódó szerkezeti megoldások az egész házat szó szerint körbefogva szigetelik. Hőcserélős berendezésre gépi szellőztetésre van szükség. Általában ezzel a hővisszanyerős szellőztetéssel oldják meg a hűtést és a fűtést is. Ez kiegészül még adott esetben megújuló energiaforrásokkal is. A terv megfelelést egy un. PHPP számítással a kivitelezést blower door tesztel kell igazolni. Az épület energiafelhasználása, fenntartási költsége nagyon kevés lesz, nincs szükség külön fűtésre, állandó a hőmérséklet és kiváló klímájú levegőt szívunk be. A passzívház épület felépítése kb. 20-25 százalékkal kerül többe, mint egy mai korszerű ház, az árát a mai energiaárak mellett kb. 10- 15 év alatt hozza be. A passzívház kritériumokról részletesen itt olvashat.                                                                                                    

Galéria a passzívházról

                      ↑ lap tetejére


Egy elkészült épület energetikai besorolása a megfelelő tervezésen és a terv szerinti kivitelezésen múlik! 

Ha kérdései vannak az energiatakarékos épületekkel kapcsolatban, vagy alacsony energiaigényű házban szeretne lakni, akkor keressen az elérhetőségeimen, vagy kérjen ingyenes árajánlatot. Tervezzük meg együtt az Ön lehetőségeinek és elképzelésének megfelelő családi házat. Várom megtisztelő megkeresését!

Fazekas Miklós építész, minősített passzívház tervező


Referencia családi házak


↑ lap tetejére

  főoldal