Kapcsolat

                         ▼

       FM - design Építésziroda

    2220 Vecsés, Damjanich u. 48.

            

             +36 (20) 494 3096

        fmdesign1995@gmail.com

        adószám: 13815402-2-13

                     GPS: 

               É: 47°24'25"

               K: 19°14'38"

                    Térkép

                        ▲    

Szavazás

Melyik stílus áll hozzád közel?

Szavazok

YouTube

Facebook

Aktuális munkáink vázlatai,
skiccek, 3D látványtervek, fotók

► SZOLGÁLTATÁSAINK

Vállalunk:

Családi házak, energiatakarékos és passzív épületek, köz,- és ipari épületek igényes, egyedi építészeti, tartószerkezeti és generál tervezését. Műszaki ellenőrzést. Szakvélemények készítését. Energetikai tanúsítást.

Szolgáltatások, tevékenységek:


Rövid ismertetés:


 • Konzultáció:

- Ingyenes. Tervezői árajánlat adáshoz.

Ha felkeltettem az érdeklődését bemutatkozásommal, referenciáimmal és árajánlatot kért tőlem, az első találkozás alkalmával az irodánkban megismerhet és szakmai tudásomról személyesen is meggyőződhet. Ennek a beszélgetésnek a célja, egymás megismerése. Ami egy kötetlen hosszabb - rövidebb beszélgetést jelent. Bemutatjuk a referenciáinkat és ismertetjük a teljes tervezési folyamatot is. Megismerjük a tervezendő épület főbb részeit és az előzetes elképzeléseket a házzal kapcsolatban. Ezek alapján ismertetjük a nagyságrendi díjszabást. Természetesen ez még nem jár anyagi ráfordítással a konzultáció és árajánlatadás díjmentes.   

→ Az árajánlat elfogadása esetén megállapodunk és kezdetét veszi a tervezési folyamat. 

Igény esetén: árajánlatadáshoz nem szükséges szaktanácsadást igénybe venni. Azonban van amikor olyan mély szakmai, esetenként több utánajárást is igénybe vevő kérdésekhez is eljutunk, ami már a konkrét szaktanácsadás témakörébe tartozik. Akkor azt a konzultáció alatt előre jelzem és az Ön döntése szerint folyik tovább a megbeszélés. Előfordult már, hogy én javasoltam, de volt mikor az ügyfél külön kérte a további szaktanácsadást. Így ritkán, de a konzultáció szaktanácsadással is kiegészülhet. 

 

↑ lap tetejére

 

 • Szaktanácsadás:

- Szaktanácsadás: minden tervezéssel, építéssel, kivitelezéssel összefüggő kérdésekben.

(A szaktanácsadás árát 100%-ban jóváírjuk az épülettervezés összegéből, amennyiben a tervezéssel irodánkat bízzák meg.)

↑ lap tetejére

- Szaktanácsadás: az építési telek kiválasztásához:

Fontos, hogy telek vásárlásakor tisztában legyünk néhány dologgal, és így minden szempontból mérlegelni tudjunk. Tisztában kell lenni, hogy milyen épületet lehet építeni arra a telekre, Telekválasztás - Ráfér a ház amit elképzeltünk?nagyban függ az építési előírásoktól, a helyi szabályozási tervtől, a telek tájolásától esetleg a lejtésétől, valamint környezetétől. A telek beépítési mutatóiról és lehetőségeiről hivatalos tájékoztatást a hatóságok tudnak adni! Utána kell járni a terület rövid és hosszú távú fejlesztési terveinek. Tájékozódni kell esetlegesen a szomszédságban nagy hanggal, zajjal járó vállalkozás indításának lehetőségéről. Nem utolsó sorban fontosak a szomszédban lakók is.

De mielőtt telket vásárolna, gondolja át, milyen házban szeretne lakni, milyen házat szeretne építeni. Valójában a leendő telek méretét, formáját ez határozza meg. Ha a ház elképzelés már megvan, az építész segítséget tud nyújtani, hogy a kiválasztott telek valóban alkalmas lesz-e az elképzelt épület megvalósításához. Ha nincs elképzelés az épülettel kapcsolatban, a tervező segít a tervezési program elkészítésében is. Lejtős telek - ez megfelelő lehet?

Ha alacsony energiafelhasználású épületet, vagy passzívházat szeretne a telekre építeni, kifejezetten szükséges a megfelelő tájolású,- fekvésű telek kiválasztása ennek a rendszernek az alkalmazására. A tervezett passzívház tájolása ugyanis alapkritérium a benapozás biztosítása szempontjából. Előfordulhat, a telek nem alkalmas passzívház építésére, vagy csak úgy, ha beforgatjuk az épületet, kérdés, hogy ezt a szabályozás engedi-e, illetve a hatóság engedélyezi-e az utcával nem párhuzamosan álló ház felépítését. Egy közeli erdő, vagy hegy, szomszédos épület is alkalmatlanná teheti a telket passzívház építésére, vagy esetleg csak sokkal drágábban lenne megoldható a passzívház kivitelezése. Egy meglévő telekre (nem lehetetlen!) csak sokszor kompromisszumok árán valósulhat meg egy épület.

Jó telekválasztással sok problémától szabadulhatunk meg. Tanácsok, szempontok, amiket jó ha figyelembe veszünk vásárlás előtt:
 • Jogilag rendezett-e az ingatlan
 • Telek szélessége / ne legyen keskeny
 • Telek formája
 • Talajvíz van-e, vizenyős-e a telek
 • Mennyire lejt
 • Milyen a talaj minősége, sziklás, agyagos, homokos stb.
 • A telek adottságai, tájolása
 • Ha elhelyezzük az épületet a szükséges védőtávolságok betartása után, kell-e nekünk, marad-e zöld felületünk
 • Beépítés mértéke
 • Terepszint alatti beépítés mértéke
 • Szintterületi mutató
 • Építménymagasság

(A szaktanácsadás ára tartalmazza a kiszállás díját is. A szaktanácsadás árát 100%-ban jóváírjuk az épülettervezés összegéből, amennyiben a tervezéssel irodánkat bízzák meg.) Árajánlatot kérek »

↑ lap tetejére

 • Szakvélemények készítése:Szakvélemények készítését vállalom.

Szerteágazó téma. Szakvélemény készíthető pl. ingatlan megvásárlása előtt, az állapotfelvétellel kapcsolatban, vagy meglévő épületek állagával, romlásának megállapításával kapcsolatban, épületek, bővítésekor, stb. és egyéb építmények (pl. reklámberendezések tartószerkezete, stb. )statikai vizsgálatával kapcsolatban. A téma nagysága miatt részletes leírást a Szakvélemény menünk alatt olvashat.

(a szakvélemény ára magában foglalja a kiszállás díját is, a szakvélemény ára 100%-ban jóváírásra kerül, ha a továbbiakban az adott objektum továbbtervezésével irodánkat bízzák meg)

↑ lap tetejére

 • Épülettervezés:

Az épületek tervezésekor sok szempontot kell figyelembe vennünk. Fontos Épületek tervezése - fm-epulettervezes.huszámunkra, hogy Ön meg legyen elégedve az általunk tervezett épülettel, ezért mindenben igazodunk az Ön igényeihez, anyagi lehetőségeihez, de emellett javaslatainkkal igyekszünk építészetileg megformálni az épületet, ami a használat során funkcionálisan is maradéktalanul megfelel az elvárásoknak. Arra is ügyelünk a tervezés során, hogy környezettudatos, gazdaságos üzemeltetés váljon valóra. Nyitottak vagyunk a modern technikák irányában, tiszteletben tartva a hagyományos értékeket. Az épületeinket a megrendelő stílusában tervezzük.

A tervezés komplex feladat. Új épületnél az alaprajzi vázlattervig díjmentesen tervezzük az épületeinket. Erről részletes leírást az épülettervezés menete alatt olvashat.

Referenciáink:Modern földszintes családi ház (fm-epulettervezes.hu)

Családi ház tervezés : több száz családi házat terveztünk az elmúlt 25 év alatt, voltak üdülőépületek, villák, többlakásos épületek, többgenerációs épületek, társasházak, ikerház, sorház, tetőtér beépítések, igényes melléképületek, garázsok, kerti tárolók, és kerítések is.

Középületek tervezésével is megbíztak köztük több óvodával, iskolával, tornacsarnokot, panziót, cukrászdát, üzleteket, bankokat, kulturális központot, városházát, irodákat, szakrális épületet, egészségügyi ellátást biztosító épületeket, és klubház épület terveztem.

Ipari épületeket terveinek elkészítésével is megbíztak.Vecsési Futball Club épülete (fm-epulettervezes.hu) Számos logisztikai csarnokot, mezőgazdasági épületeket, tárolókat, és áruházat is terveztem.

Reklámberendezéseket és cégfeliratokat is készítünk.

Ipari csarnok terve (fm-epulettervezes.hu)

Konyhaüzem csarnok terve (fm-epulettervezes.hu)

.

.

.

.

.

↑ lap tetejére


 • Passzív családi ház és alacsony energiaigényű épületek tervezése:

Egy épület tervezésének az esztétikán és a funkcionális elrendezésen Minimál Passzív családi ház (fm-epulettervezes.hu)kívül, ma már elengedhetetlen része az épület energiafelhasználásának összetettebb tervezése is. Tervezéskor sok szempontot kell figyelembe venni, az elsődleges az Építtető igénye, ehhez lehet a rendelni a konkrét megoldásokat. Lehetőség van új épület tervezésére, vagy régi épületet is átalakítani alacsony energiaigényűvé, vagy passzívházzá.

Az alacsony energiaigényű épületekről itt tájékozódhat.

A passzívház tervezéséről bővebben itt olvashat.

.

↑ lap tetejére

 • 3D látványtervezés: 3D részletgazdag tervezés (fm-epulettervezes.hu)

3D kültéri látványtervet ingyenesen minden tervünkhöz készítünk. Segítségével térben is látható a tervezett épület. Különböző kidolgozású lehet, a megrendelő döntése alapján. Ezen felül egyedi igényeket is meg tudunk valósítani, pl. homlokzatok felújításhoz szín,- anyagvariációkat, vagy ingatlan értékesítéshez axonometrikus felülnézeti 3D alaprajzokat stb. Kidolgozási szintekről, látványterv készítéséről bővebben itt tájékozódhat.

.

↑ lap tetejére

 • Generál tervezés:

Teljes körű tervezés a szükséges szaktervezők bevonásával. (pl. építészet, Teljeskörű tervezés, szakági tervekkel (fm-epulettervezes.hu)tartószerkezet, épületgépészet, gyenge áram, erősáram, tűzjelző rendszer tervezése, tűzvédelmi munkarész készítése, környezetvédelmi tervek (épületekhez, építményekhez kapcsolódóan), talajmechanikai szakvélemény, geodéziai szakvélemény készíttetése, stb. A teljes tervezés egy kézben fut össze, a generáltervező koordinálja az összes tervező munkáját, ami az adott projekthez szükséges. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Műszaki ellenőrzés:Tervezés és teljeskörű műszaki ellenőrzés (fm-epulettervezes.hu)

Minden építtető érdeke, hogy a kivitelezés során minőségi munkát végezzen a kivitelező. A műszaki ellenőr az építtető képviselője a kivitelezés helyszínén, aki a kivitelezőtől függetlenül a szakmai minőségi megvalósulást felügyeli. A műszaki ellenőr tevékenysége különböző mélységben végezhető az adott projekten a megrendelő igényeinek megfelelően. Van amikor nem a megrendelő dönt, hanem kötelező műszaki ellenőrt alkalmazni. A témát részletesen a műszaki ellenőrzés menünk alatt olvashatja.

.

↑ lap tetejére

 • Tervezői művezetés:

Az építész tervezőt az építtető tervezői művezetéssel is megbízhatja. A kivitelezés fázisában a műszaki ellenőrrel együttműködve az építészeti tervek megvalósulását ellenőrzi. Munkája a szerződés aláírásától a sikeres műszaki átadás-átvételig, vagy sikertelenség esetén, a műszaki átadás-átvételtől számított 30 napig tart.

A tervezői művezető feladata:

 • A tervezői művezetés keretében a tervező nem folytathat tervezési tevékenységet;

 • A tervezői művezetés keretében a tervező nem folytathat építési-műszaki ellenőri tevékenységet.

 • Az építésztervező az építési helyszínt bármikor megtekintheti munkaidőben, a kivitelezési munkák ellenőrzéséhez az általa készített tervek és az építési (felmérési) naplók az építés helyszínén rendelkezésre állnak.

 • Az építésztervező szükséges időközökben (a megállapodás szerinti időben, vagy 5 nappal korábbi értesítés szerint) az építési helyszínen, megjelenik, és szemrevételezés útján megismerkedik a kivitelezés folyamatával és minőségével, hogy általánosságban megállapítsa: a kivitelezés oly módon történik, hogy az objektum elkészültekor megfelel majd az építészeti tervezés során készített építész terveknek. (Nem jelenti azt, hogy az építész tervező folyamatosan ellenőrizné az elkészült vagy készítés alatt álló munkák mennyiségét és minőségét.)

 • Közreműködik az építészeti-műszaki terveknek megfelelő maradéktalan megvalósítás érdekében.

 • Elősegíti a kivitelezés során a tervekkel kapcsolatban felmerült szakkérdések megoldását

 • A tervezői művezetés olyan dolgokra terjed ki, amelyek a tervezés során nem voltak előreláthatók (pl. átalakítási munkáknál feltárások, megváltozott építéstechnológia, stb.)

 • Az építési napló vezetése: a naplóba a nyilvántartási részben nevesített tervezői művezető írhat bele, de utasítást nem adhat.

 • A helyszíni szemlék alapján, mint tervező tájékoztatja a megrendelőt, vagy képviselőjét a kivitelezés menetéről és minőségéről, e minőségben törekszik arra, hogy megóvja az megrendelőt a hibás vagy hiányos kivitelezéstől.

Tervezői művezetés referenciáim többek közt:

Bálint Ágnes Kulturális Központ Vecsés

Tornacsarnok és étterem Zrinyi M. Ált Iskola Gyál

Bartók B. utcai Óvoda Gyál

Városi Egészségügyi Központ (Egészségház) Gyál, József A. u.

 • A tervező megvizsgálja és véleményezi az építési vállalkozó által előterjesztett műhelyterveket, anyagmintákat, az építési vagy szállítási szerződéstől eltérő kivitelezési megoldásokat, de csak a kivitelező által előterjesztett adatok összhangja és a tervezési koncepcióval való egyezés mértékéig és szempontjából.

 • A megrendelő vagy kivitelező írásban történő kérésére foglal állást a megrendelő és a kivitelező között felmerülő vitás kérdésekben. Az építésztervező pártatlan marad ezekben a kérdésekben.

 • Az kivitelezőnek a tervező (alkalmazottainak, alvállalkozóinak és más építési vállalkozó személyeknek) közvetlenül utasítást nem adhat, munkájukat nem irányíthatja.

 • Az építésztervező, a tervezői-művezetési szolgáltatásoktól függetlenül reszt vesz a műszaki átadás-ávételi eljárásban, és nyilatkozik, hogy a munkarész vagy a létesítmény a terv szerint készült-e el. A nyilatkozat a műszaki átadás-átvételi eljárás helyszíni szemléin nyert tájékozottságon, a műszaki ellenőr ajánlásán, az kivitelező által adott adatok, valamint a hatóságilag és az építési szerződésben előírt vizsgálatok eredményén alapul.

Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére


 • Előzetes tanulmányterv:

Az építtető részére készül, nem kerül beadásra az építési hatóság felé. Megvizsgálja, tanulmányozza az adottságokat (telek, épület, építmény stb.) lehetőségeit beépíthetőségre, átalakításra, Modern ipari csarnok - Motorbox Kft. (fm-epulettervezes.hu)bővítésre stb. és javaslatokat tesz egyszerűsített tervdokumentáció készítése formájában a megoldásra. Vagy adott pl. egy csarnoképületet, amit különböző szerkezetekből tervezünk meg (pl. hagyományos, könnyűszerkezetes, v. acél, stb.) a megrendelő igénye szerint, aki előzetes árkalkulációt készíttet a kivitelezőkkel a megvalósítási költséget illetően. Ekkor is "csak" egy előzetes tanulmányterv készül, majd a kiválasztott szerkezetű csarnoktervet tervezzük tovább és szükség esetén véglegesítjük/engedélyeztetjük. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére


 • Vázlatterv: elrendezési skicc, amit számítógéppel majd kidolgozunk

Építész vázlatterv, munkaközi terv, lehet szabadkézi, de számítógépes skicc is. Feldolgozza a tervezett épületet vagy teret, alaprajzi elrendezésében, környezetéhez való kapcsolatában, vagy tömegére vonatkozóan. Kialakulnak az épületnek a fő jellemzői: méretei, formája, térkapcsolata, anyaghasználata. Először papíron szabadkézzel skicceket, vázlatokat készítünk, majd számítógéppel méretpontosan feldolgozzuk a lerajzoltakat. Habár még mindig vázlatnak hívják, de szinte teljesen ki van dolgozva, és be is van bútorozva. Új épület tervezésekor az elfogadott alaprajzi vázlattervig ingyenes az épülettervezés. Részleteket az épülettervezés menetében olvashat. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • "Egyszerű bejelentéshez" kötött építési tevékenység:

A hatályos kormányrendelet 1. pontja meghatározza, hogy mely lakóépületkre kell az egyszerű bejelentési eljárást alkalmazni.

Amihez a jogszabályok által előírt úgynevezett kivitelezési dokumentációt is kell készíteni. A telekadottságok, hatályos jogszabályok és az építtető igényei figyelembevételével minimál ház, 3D, lejtős terepre (fm-epulettervezes.hu)az építész megtervezi a lakóépületet. Mikor már van az építtető részéről elfogadott alaprajz, homlokzatok, metszetek, 3D, akkor bevonja a szakági kollégákat is a tervezésbe, akik elkészítik a kiviteli tervdokumentációt is. Ha a tervek elkészültek, és komplett a tervdokumentáció akkor lehet csak feltölteni az e-naplóba.

Az egyszerű bejelentést az OÉNY (Országos Építésügyi Nyilvántartás) e-építési napló alkalmazásban kell megtenni. Az egyszerű bejelentés a kivitelezési tevékenységre nyitott e-építési napló készenlétbe helyezésével valósul meg. Ennek átfutása pár napot vesz igénybe. A napló megnyitása az építtető feladata, aki "meghívja" ide a tervezőt, hogy a tervdokumentációt feltöltse. Az építési tevékenység, (a kivitelezés) a bejelentést követő 16-ik napon kezdhető meg. A kivitelezés során kötelező tervezői művezetőt alkalmazni, és a tervezői művezetés feltételeit tervezési szerződésben kell rögzíteni.

Az épület elkészültét igazoló hatósági bizonyítványt az illetékes építésügyi hatóságtól kell kérni. A kérelem benyújtható papír alapon az eljáró hatóságnál, Kormányablakoknál illetve Építésügyi Szolgáltatási Pontokon, vagy elektronikusan az ÉTDR-en keresztül. Az e-építési napló készenlétét, az épület elkészültét igazoló hatósági bizonyítvány feltöltését követően az építésfelügyeleti hatóság fogja megszüntetni, a kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint. A hatósági bizonyítvány díjmentes ha az építkezést három éven belül befejezték, ha nem fejezték be akkor minden évben 200 ezer forinttal növekszik a szolgáltatás díja. Amennyiben 10 év alatt nem sikerül befejezni, akkor le kell bontani.

A bejelentéstől számított évek szám: Fizetendő igazgatási szolgáltatási díj:
0-3 díjmentes A tartalmi követelmények és a segédlet letölthetők:
3-4 200 000 forint
4-5 400 000 forint
5-6 600 000 forint Terv műszaki tartalma.pdf
6-7 800 000 forint
7-8 1 000 000 forint Egyszerű bejelentés az e-naplóban.pdf
8-9 1 200 000 forint
9-10 1 400 000 forint
10 felett le kell bontani az épületet

Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Épületfelmérés - felmérési terv:

Az épületet meglévő terv hiányában fel kell mérni a továbbtervezéshez, bővítéshez, átalakításhoz, vagy időközben módosításokat végezetek rajta, akkor ezt az állapotot rögzíteni kell egy felmérési dokumentációban. Ehhez digitális mérőműszerrel, meg kell mérnünk az épületet. Ezt az adottságot kiinduló alapként használjuk fel a tervezés folyamán. A meglévő állapotot is fel kell tüntetni a bejelentési/engedélyezési tervben is.

Csak felmérési terv önmagában is rendelhető, ha elvesztek az eredeti tervei, vagy az objektum jelentős változásokon esett át, és ezek nem lettek dokumentálva.

A Megrendelőnek egy előzetes megbeszélés alapján, vagy a felmérés helyszínén tudunk árajánlatot adni az épület felmérésére, aminek mértéke a felmérendő épülettől függ, ha nem jön létre megállapodás, akkor a felméréssel kapcsolatban természetesen anyagi vonzata sincs a kiszállásnak. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén. Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Építési engedélyezési terv:

Építési engedélyezési tervet kell készíteni, ha az épület (nem lakóépület) egyéb funkcióval ellátott. Az építési engedélyezési terv célja, hogy bemutassa a tervezett épület megjelenését, műszaki dokumentumok és építészeti rajzok kíséretében az illetékes építési hatóság felé. Léptéke 1:100 arányú. Aki eldönti, hogy a tervezett épület megfelel-e az építési szabályoknak, előírásoknak, rendeleteknek, avagy sem. Van, hogy kötelező részleges, vagy teljes kiviteli tervet is készíteni hozza, ez jogszabályban meghatározott, mikor melyik kell. Ha megfelel a terv, úgy az ügyintézési határidő lejártát követően kiadja az építési engedélyt. Csak a jogerős építési engedély alapján kezdhető meg a kivitelezés.

Egy engedélyes terv elsősorban a hatóság számára szolgáltat információval, a kivitelezők számára a részletes „kiviteli terv” ami egyértelműen iránymutató. Az engedélyezési terek készítéséhez vállaljuk az építési hatósággal és a szakhatóságokkal az egyeztetéseket. Mindennemű szaktervezői munkarész elkészítését, tartószerkezet, gépészet, előzetes energetika, tűzvédelem, stb. valamint az építési engedélyezési eljárás lebonyolításban való közreműködést. A tervkészítés menetéről itt tájékozódhat.

↑ lap tetejére

 • Rendeltetési mód változás - Funkcióváltás:

Rendeltetési mód változás, az építési engedély egyik fajtája. A rendeltetés megváltoztatására irányuló engedély kérelem.
Rendeltetés-módosítás: Az építmény használati céljának, olyan megváltoztatása, amely az állékonyság, a tűzbiztonság, az egészségvédelem, a környezetre gyakorolt hatás, a használati biztonság, az energiafelhasználás, a zaj- és rezgéskibocsátás tekintetében változást nem eredményez a megelőző használathoz képest. Tehát az épületen semmiféle változtatást nem hajtottak végre.

Az építmény rendeltetésének megváltoztatására - függetlenül attól, hogy az engedélyköteles építési munkával jár-e, előzetesen engedélyt kell kémi. Ehhez mellékelni kell a rendeltetés-módosítási jogosultságot (3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lappal, bérleti-, adásvételi szerződéssel, társtulajdonosok vagy haszonélvezők, illetve társasházi közös képviselő, számvizsgáló bizottság elnökének hozzájáruló nyilatkozatával), tervező által elkészített tervdokumentációt. Ha a rendeltetési mód változás építési engedély köteles munkával nem jár, akkor a rendeltetési mód változási engedély egyben használatbavételi engedély is. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Bontási terv:

Egy épület teljes vagy részleges bontását bemutató terv. A bontási terv Bontási terv készítése és új épületek tervezése (fm-epulettervezes.hu)tartalmazza a bontási technológiát, a hulladékkezelés módját és amennyiben szükséges az állapotfelmérést. Hatályos jogszabályok értelmében a meglévő épületek bontását háromféle eljárás keretében lehet elvégezni:

- bejelentés nélkül
- bontás bejelentésével
- bontási engedéllyel

Különböző épületekre funkció, méret és egyéb szempontok alapján más-más eljárás vonatkozik. A bontási terv önálló dokumentum. Ha egy épületet le szeretne bontani, de nem biztos abban, hogy milyen dokumentum szükséges a bontáshoz, keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 

 • Tender terv:

Arra szolgál, hogy ki lehessen választani a kivitelező céget. Az építész szakági társtervezőket von be a tervezés folyamatába. Együtt készítik el a tervet. Nagyobb léptékű beruházásoknál alkalmazzák, vagy közbeszerzési eljárások tervfázisa. Ahol a kiviteli terv készítése hosszabb ideig tart, és a beruházás előkészítését már a tervezés befejezése előtt el akarja kezdeni az beruházó. Az építési engedélyezési (bejelentési) terv alapján kerül kidolgozásra a tender terv. Tartalma egy kiviteli terv részét is képező költségvetési kiírás és egy nem teljes mértékben kidolgozott kiviteli tervdokumentáció. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Kiviteli (kivitelezési) terv:

- A lakóépületkre vonatkozó bejelentési eljárás kötelező része a kiviteli tervdokumentáció készítése is.

Itt kötelező villamos, gépész, építész, és tartószerkezeti kiviteli tervek készítése. Bonyolúltsága, részletessége a tervezett épülettől függ, ezért változó.

- Az építési engedélyhez "kapcsolódó" kibővített terv is szakági tervezők bevonásával készül:

Építési engedélyezési eljárásban kötelező, ha az épület :

- 300 m2 összes szintterületet meghaladta,Kiviteli szakági tervek (fm-epulettervezes.hu)
- három beépített építményszint (alápincézett, földszint+tetőtér-beépítés),
- 1000 m3 bruttó térfogat,
- 7,5 m-es építménymagasság és / vagy
- 5,4 m-es szerkezeti nyílásméret (falköz, oszlopköz, előregyártott födém), illetve előregyártott födémszerkezet esetén legfeljebb 6,6 m-es falköz, oszlopköz felett van valamelyik feltétel, akkor kötelező a kiviteli terv.

- Épületgépészeti kiviteli tervdokumentáció kötelező ha: az építménybe 30 kW-nál nagyobb hőtermelő berendezés kerül beépítésre.
- Épületvillamossági kiviteli tervdokumentáció kötelező ha: 7 kW-nál nagyobb az építmény elektromos áram teljesítményfelvétele.

Javasolt, ha:

- Az egész épület, vagy egyes részei az átlagnál igényesebb vagy bonyolultabb kialakítású.

- A kiviteli tervvel az építtető a kivitelezőket megversenyeztetheti. Így az árak összehasonlíthatóak, ugyanazon műszaki tartalom mellett.

- A kivitelezésnél, a csomóponti rajzok segítségével ellenőrizhetőbb a kivitelezés, és számonkérhető a kivitelezőn az anyagbeépítés és az építési megoldás amit elvégzett.

- A kivitelezőnek is megnyugtató, hogy a bonyolultabb szerkezeti kialakításokat, az előírásoknak megfelelő megoldásokkal nem neki kell "valahogyan" kitalálni, hanem már készen megkapja.

- Passzívház csak komplett kiviteli tervekkel együtt megvalósítható!

A kiviteli tervek célja:

hogy az épületet ténylegesen meg lehessen építeni belőle. A kiviteli tervet az engedélyezési tervek alapján a tervező, szakági társtervezők bevonásával együttesen dolgoznak ki, olyan megfelelően részletes tervet, amiből az épület megépíthető. Részletrajzokat, csomópontokat, anyag meghatározásokat, részletes számításokat, egy költségvetési kiírást, műszaki leírást tartalmaz. A kivitelezés minden szereplője számára megadja mennyit, mit és hogyan kell beépíteni. A terv ismeretében az építtető nyomon tudja kísérni a kivitelezőt mind a felhasznált anyagmennyiség mind a megépített épületrésszel kapcsolatban.

Ha nincs kiviteli terv, a kivitelező, a kőműves, a villanyszerelő maga fogja eldönteni, hogy milyen anyagokat használjon, milyen ablakokat építsen be, mekkora hőszigeteléssel lássa el a házat. Érzékelhető, hogy a vállalkozónak és az építtetőnek ebben a helyzetben mások az érdekei. A kiviteli tervek elkészítésével megelőzhetőek az esetlegesen építés közben rögtönzött épületrészek kivitelezése, mivel a tervtől eltérni jogszabályilag is tilos. A kivitelezőn számon kérhető az ettől való eltérés. Ezért az épület tervek szerint készül el, annyi anyagból amennyi meg lett határozva. A minősége is túlszárnyalja a kiviteli terv nélkül készített (helyenként szakszerűtlenül összetákolt) épületekét.

Az engedélyezési tervek ismeretében javaslatot teszünk a kiviteli tervek tartalmára vonatkozóan, miszerint elegendőnek látjuk-e a jogszabályban foglalt dokumentációt, vagy szükségét érezzük további tervek készítésének is. Lehetnek az épületnek olyan bonyolult részei, aminek korrekt megvalósításához szükséges további tervek készítése. Ezek ismeretében a Megrendelő hozza meg a végleges döntést a tervek tartalmával kapcsolatban.

A kiviteli tervek minimálisan előírt műszaki tartalmáról az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. Rendelet rendelkezik, ezen túlmenően a tervező javaslatára az Építtető dönt a kiviteli tervek műszaki tartalmáról. Lehetséges csak bizonyos tervek, munkarészek kerülnek kidolgozásra. Nem kell minden esetben minden munkarészt tartalmazniuk.

Mód van ezen felül csak kiviteli tervek készítésére is, hozott építési tervek alapján. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

Kiviteli tervek tartalmi és formai követelményei.pdf

Kiviteli terv az alábbi munkarészekből áll:

 • építész tervezői munkarész: az építész engedélyezési tervben szereplő Kiviteli terv (fm-epulettervezes.hu)épület geometriailag azonos megoldása, minden a megértéshez szükséges részletrajzzal, alkalmazástechnikai leírásokkal, burkolati rétegrendekkel, tetőszerkezet részletes megoldásával - falazatok, födémek geometriája, nyílászárók konszignációja, asztalos- és lakatos szerkezetek, fedés, bádogozás, szigetelés, anyagkiírások készítése pontos mennyiségek megjelölésével.

 • tartószerkezeti (statikus) tervezői munkarész: alapozás, fogadószint, födémek, áthidalások és tetőszerkezet pontos kiszámítása, és ábrázolása csomóponti részletekkel.

 • gépész tervezői munkarész: Az épület gépészetének terveit tartalmazza: fűtés-hűtés, víz, csatorna, szellőzés, kémény, kazán, valamint meghatározza az építész számára, hogy hol, milyen szigetelés szükséges. Passzív házak tervezése esetén ez az egyik legfontosabb munkarész.

 • villamos tervezői munkarész: Erős- és gyengeáramú villamos tervek elosztók, kapcsolók, vezetékek megjelölésével. Általában tartalmazza a biztonságtechnikai - riasztó terveket is.

 • tűzvédelmi munkarész

 • környezetrendezési munkarész: Az építész, vagy kerttervező készíti el, tartalmazza a támfalak, tereprendezés, telken belüli csapadékvíz-elvezetés, valamint a növények terveit.

Talajminta vétele, fúrással

Talajvizsgálati jelentés (Talajmechanikai szakvélemény) kell abban az esetben ha:

 • a négy beépített szintnél nagyobb,

 • a 10 m-es építménymagasságnál magasabb,

 • az 1000 m 2-nél nagyobb alapterületű,

 • a 7,0 m-nél nagyobb szerkezeti fesztávolságú, előre gyártott vagy vázas tartószerkezetű építmény bejelentési, építési, fennmaradási engedélyezésekor az építmény szerkezeti rendszerétől függetlenül, vagy ha az alapozás várható szintje a környező terepszint alatt 4, 0 m-nél mélyebbre ér.

Részletes geotechnikai munkarész szükséges, ha:

 • a jogszabályban meghatározott veszélyes üzemnél,

 • a jogszabállyal kijelölt veszélyes környezetben: csúszás-, omlás- és barlangveszélyes, illetve alábányászott, valamint árvíz- és földrengésveszélyes területen, ha egynél több szint kerül a terepszint alá,

 • 5, 0 m-nél nagyobb szabad magasságú, földet megtámasztó építményekhez (támfal).

Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Költségvetési kiírás, költségbecslés:

Az építészeti tervezésen túl szükség van egy anyagi tervezésre is. Míg a tervrajz a műszaki megoldásokat tartalmazza rajzos formátumban, addig a költségvetésben a műszaki megoldások pénzügyi és minőségi paraméterei vannak feltüntetve.

Az építészmérnök tevékenységénél fogva tájékozott az építőipari árakban, de nem felel, és nem szavatolja, hogy a díjszámítás alapjául szolgáló ár, megegyezik a tényleges építési költséggel, valamint hogy a kivitelezés költségeiről kialakított állásfoglalása (költségvetés), megegyezik egy esetleges peres eljárásban építési költségként érvényesíthető összeggel.

Részletes költségvetés: ami lehet árazott vagy árazatlan. A részletes mindenre kiterjedő munkanemekre bontott Részletes költségvetés készítése - kiviteli terv költségvetés a kiviteli tervek része a kiviteli tervek alapján készül. A tételes költségvetési kiírás az építési beruházással kapcsolatosan előreláthatóan felmerülő valamennyi szükséges munkatételt, szakipari munkát tételesen, valamint konkrét anyag szükségleteket tartalmazza. A tervező által készített tételes költségvetés majdhogynem elengedhetetlen részét képezi a megfelelő kivitelezői árajánlatok bekérésének. Az árazatlan költségvetést több kivitelezőnek is adhat, ők gyorsabban tudnak árajánlatot adni, míg Ön a visszakapott ajánlatokat tételesen össze tudja hasonlítani, mivel ugyanazokra a tételekre adták, könnyebb ilyen módon a kivitelező kiválasztása.

Előzetes költségbecslés: Az építési engedélyezési terv tartalmaz egy előzetes költségbecslést is, ami egy számítás, egy szorzásból áll, vagyis az épület alapterületét (m2-t) beszorozzuk az aktuális fajlagos építési költséggel (átlagár), eredményül megkapjuk az épület kb. bekerülési költségét. Ez a számítás az építési engedélyezési terv része.

Tételes árazott, költségbecslés: az építési engedélyezési terv alapján , és az épületgépészeti igényszint ismeretében készül, általában a hiteligényléshez szoktak készíttetni. Elkészítjük Önnek a költségbecslést (költségvetést) a hitele ügyintézéséhez.

Abba az esetben is a segítségére tudunk lenni, ha az építész terveket nem irodánk készítette el.

Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Megvalósulási terv:

Az elkészült épület dokumentálására szolgál. A megvalósulási terv a használatbavételi engedélykérelemnek a részét képezi. Akkor kell ezt a tervet elkészíteni amennyiben a kivitelezés során eltértek a hatóság által jóváhagyott tervtől. A megvalósulási terv az esetleges bővítések, átalakítások esetén is hasznos lehet, vagy társasházi alapító okirathoz is csatolható. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

↑ lap tetejére

 • Fennmaradási (állapotfelvételi) terv:

A fennmaradási engedélyt olyan építményekre lehet és kell kérni, melyek engedély nélkül lettek felépítve. Az engedély nélkül történt építményekre, vagy engedély előírásaitól eltérve megépített épületekre, ha azok egyébként szabályosak, a korábbiakhoz hasonlatosan kérhető fennmaradási. Ha az építmény fennmaradási engedélyezésére az építmény befejezése előtt kerül sor, a továbbépítésre – amennyiben a fennmaradó munkálatok elvégzése építési engedélyezéshez kötött vagy egyszerű bejelentéssel megkezdett építési tevékenység esetén, ha a hasznos alapterülete meghaladta a 300 nm összes hasznos alapterületet – engedélyt kell kérni. A fennmaradási és a továbbépítési engedélykérelmet egyszerre kell benyújtani.

Az elsőfokú építésügyi hatóság az önkormányzat jegyzője. A kiemelt és örökségvédelmi építésügyi hatóság a járási hivatalokban működő építés és örökségvédelmi hivatal. Az engedély nélküli vagy engedélytől elérő esetekben is csak akkor fogja az építésügyi hatóság a fennmaradásit kiadni, ha az épület egyébként szabályszerűen lett megépítve, megfelel a műszaki előírásoknak és feltételrendszernek. Ha ez nincs meg, de megoldható hogy megfeleljen a szabályoknak, akkor elrendeli a hatóság azoknak a munkáknak az elvégzését, amivel megvalósítható az, hogy az épület szabályos legyen. Továbbépítési engedélyt ad ki a hatóság ilyenkor. Ha egyik eset sem áll fenn, vagyis se nem szabályos az épület, se nem hozható szabályossá, akkor végső soron lebontásra ítélheti a hatóság. (Ha bontás történik engedély nélkül, akkor tudomásulvételt lehet kérni utólag a hatóságtól.)

A hatóságnak egyébként 10 éven belül van lehetősége az adott eljárást megindítania, hiszen nem csak kérelemre indulhat bármilyen eljárás is, hanem pl. a hatóság más módon szerez tudomást arról, hogy engedély nélkül, vagy engedélytől eltérő tevékenység eredményeképpen épült fel egy épületet. Ha viszont tudomására jutott a tény, onnantól számított 90 nap áll a rendelkezésére, hogy az eljárást megindítsa. A hatóság úgy számolja ki a határidőket, hogy a megépítés befejezését veszi alapul, de ez nem mindig egyértelmű, akkor viszont a használatba vételt veszi figyelembe. A hatóság eljárása egyébiránt 15 napos, a kérelem beérkezésétől – vagy az eljárás megindításától, ha nem kérelemre indult - számítva. A határidők viszont újra is kezdődnek, ha nem nyújtja be valaki a fennmaradási kérelmet annak ellenére, hogy a hatóság felhívja erre, vagy nem úgy jár el, ahogy a hatóság azt előírta a tulajdonosnak, mert nem építi be azokat az épületbe, amikkel szabályossá lehetne tenni és végül kiadni a fennmaradásit. Nagyon fontos, hogy az eljárás folyamata alatt milyen jogszabályokat kell alkalmazni. Mindig az akkor hatályos jogszabályok az irányadóak, amikor az eljárást megindították! Ha új eljárás kezdődik, akkor viszont csak akkor kell az éppen hatályosat figyelembe venni, ha az kedvezőbb az ügyfélre. A hatóság helyszínen megtekinti az épületet az engedély megadása előtt.

A kérelem eljárási díj köteles, amit illeték formájában kell megfizetni. A mértéke több mindentől is függ. Az illetéktörvény előírásai szerint, függ az alapterülettől, és a jellegtől is. A fennmaradási engedélyért mindig másfélszeres illetéket kell fizetni a többi építési engedélyezési eljáráshoz képest, ugyanis az lesz az alapja, vagyis 250 négyzetméter alatt 30.000.-Ft lesz az illeték, bővítésnél 100 négyzetméterenként 15000.-Ft. A részletes illetékmértékek az illetéktörvény XVI. Mellékletében vannak felsorolva. Az illetéken felül mellékletben csatolni kell a településképi véleményt, amit a polgármester fog kiadni (ha nem javasolja a polgármester a településre, akkor elutasítás jön), továbbá a tervtanács szakmai véleményét.

Aki a kérelmet a fenti mellékletek nélkül nyújtotta be, akkor a hatóság küld neki egy hiánypótlást, melyre határidőt állapít meg. Ha a határidő úgy telik el, hogy nincs pótolva a hiány, akkor elrendeli a bontást. Ha úgy adja meg a hatóság az engedélyt, hogy a már megépített épületben olyan munkákat kell megcsinálni, amivel szabályossá válik a ház, akkor arra maximálisan csak fél éves határidő adható. Az ügyfél egy alkalommal kérheti, hogy ezt az időt hosszabbítsák meg három hónappal. Ha a hatóság kimondta a határozatában például, hogy szabályossá kell tenni a lakóházat 3 hónapon belül, akkor ezt komolyan kell venni, mert aki ezt nem teszik meg, akkor bontásra ítélheti a házát. A hatóság ilyenkor haladéktalanul intézkedik! Mindenképp számíthatunk bírságra...még ha a hatóság fennmaradásit ad is ki. A bírság alól csak az mentesül, ha lebontja az építményt, vagy megszűnteti a szabálytalanságot.

↑ lap tetejére

 • Európai Uniós pályázatokhoz tervek készítése:

  Pályázna és ehhez tervekre lenne szüksége? Mi elkészítjük a fejlesztési elképzeléseit.

  Nagy tapasztalattal rendelkezünk az uniós pályázatok műszaki követelményeinek kielégítésében.

  Esztétikai minőséget és értéket adunk a megvalósíthatósági tanulmánytervekhez.

Napjainkban egyre több cégnek, vállalkozónak, magánszemélyek, sajnos nincs arra anyagi fedezete, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, vagy ha lenne is fedezete rá, azt elköltheti másra (fejlesztésre, bővítésre vagy egészen másra) ezért pályázik.

Irodánk a pályázatokhoz szükséges terveket készíti el!

Az Ön hozzájárulásával felvesszük a kapcsolatot az Ön pályázatírójával, aki pontosan tudja és elmondja, hogy milyen műszaki tartalom szükséges ahhoz a pályázathoz, amiben részt kívánnak venni. A tervezés szempontjából van, hogy első körben a pályázat beadásához részünkről csak egy árajánlatot kell benyújtani, amiben részletezzük, hogy a terv, amit rendelnek majd tőlünk mit fog tartalmazni. Más esetben már a pályázat beadásához szükség van kész tervekre, van, hogy engedélyekre. Pályázata válogatja.

Egy árajánlat beadása a pályázathoz részünkről nem kerül semmibe, tehát ingyenes, amennyiben valamilyen tervet, vagy egy komplett engedélyezési tervdokumentációt kell készíteni, abban az esetben annak tervezői díját a tervezés folyamatában kell kiegyenlíteni, a megállapodás ütemében.

Egy kis tájékoztatás: Ha pályáznak akkor fontos tudni, hogy (a pályázatírójuk erről is tájékoztatja Önöket) a pályázatba minden lehetséges munkát, munkarészt írjanak bele, amit el akarnak végeztetni, mert azt utólag már nem finanszírozza a pályázat, vagyis saját zsebből kell majd fizetni. Pályázni célszerű, mindenképpen megéri az utánajárás, a minimális befektetés, munka, hiszen ha nyernek a pályázaton, akkor is csak az önrészt kell fizetni a megvalósításhoz, a nagyobb részt a megnyert pályázati összegből finanszírozhatják. A tervezés díjának is egy bizonyos %-át, nagyobb részét, visszatérítik. Lakóépületek esetében pl. homlokzat felújításoknál, hőszigeteléseknél is van mód pályázatokon részt venni. Az így nyert pénzből kivitelezhetőek azok a korszerűsítések, amik később csökkentik az üzemeltetési és fenntartási költségeket. (pl. fűtési költségek). Keressen ilyen pályázatokat, érdeklődjön, hogy az adott pályázathoz milyen tartalmi követelményekre lesz szüksége.

Köz- és csarnok épületeink között több is pályázaton nyert összegből valósult meg, vagy éppen most van folyamatban a kivitelezés. A továbbiakban is szívesen vállalunk pályázatokhoz tervek elkészítését.

Ha bármiben segítségére lehetek, állok rendelkezésére. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat Ha konkrét elképzelése van milyen tervet szeretne kérjen Árajánlatot.

↑ lap tetejére

 • Akadálymentesítés:

Irodánk törekszik arra, hogy esélyegyenlőséget biztosítson mindenki számára. Az új épületek tervezésekor törekszik a teljes akadálymentesség igényével kialakítani az épületeket, otthonokat, munkahelyeket. A középületek esetében ez már elengedhetetlen. A régebben épült, mai használatban lévő épületek esetében pedig mód van azok akadálymentes kialakítására is. Középületeket (óvoda, iskola, városháza, művelődési ház, vodafon bemutató termek az egész országban) terveztünk akadálymentes kialakítással. Ha Önnek akadálymentes kialakításra, tervezésre van szüksége, otthonában, munkahelyén, vagy egyéb épületek esetében, vegye fel velem a kapcsolatot, kérjen árajánlatot. Várjuk érdeklődését.

Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat Ha konkrét elképzelése van milyen tervet szeretne kérjen Árajánlatot.

↑ lap tetejére

 • Régi tervek (papír alapú) digitalizálása:

Vállalunk régi papír tervek számítógépes adatfeldolgozását, bedigitalizálását. A terveket Archi-Cad programmal dolgozzuk fel. Felmerülő kérdéseivel keressen az elérhetőségem valamelyikén Kapcsolat

 

 


Építészirodánk megfelelő választás lehet az Ön számára amennyiben profi tervezőkkel szeretne együtt dolgozni, és ha úgy érzi, hogy minőségi munkát szeretne látni háza kivitelezésében!

↑ lap tetejére

főoldal


Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés