Tervezés menete - Lépésről - lépésre

Tájékozódás a hatóságnál

0. lépés  Előzetes tájékozódás 

Mielőtt még bármibe is belekezdene, telket venne, ingatlant vásárolna, vagy saját tulajdonát bővítené és árajánlatot kérne az elképzelésére, érdemes előre tájékozódni a meglévő lehetőségekről. Ez arra jó, hogy megtudja, az elképzelése egyáltalán megvalósítható-e. Keresse fel a helyi építési hatóságot, ahol egy helyrajzi szám megadásával díjmentesen hivatalos tájékoztatást kérhet a telek paramétereiről, beépítési lehetőségeiről, a helyi építési szabályzat és egyéb, az ingatlanra vonatkozó megkötésekről. Itt kiderül, ha az Ön elképzelései a tervezett épülettel kapcsolatban megállják-e a helyüket, vagy sem. Pl. Megvalósítható-e magastetős helyett lapostetős épület, ha azt szeretne? Vagy belefér-e az elképzelt nagyságú épület is a beépítésbe? Egyáltalán, a telekre hová lehet az épületet elhelyezni? Oda ahová szeretné, azt engedélyezik-e majd. Netán bővíteni lehet-e még a meglévő épületet, és ha igen, azt milyen irányba, stb. Ezekre a kérdésekre megadják a választ. A szabályok településenként, övezetenként, telkenként változnak. Nagyon fontos ezek megismerése Önnek is, és az egyéb betartandó aktuális jogszabályok, amik az adott ingatlanra vonatkoznak. Telek vagy házvásárlás előtt különösen az, hiszen anyagilag sok múlhat rajta. Lehet, hogy ezekre nem is gondolt, fel sem merült Önben. Mindenki azt mond amit akar, de ha Ön a hivatalos forrásból kapott információ alapján tisztában van vele, hogy mit lehet és mit nem az ingatlannal, akkor tud ténylegesen jó döntéseket hozni. Ezért érdemes mindenképpen utánajárni, előre informálódni ezekről a lehetőségekről a hatóságnál. 

1. Árajánlatkérés, konzultáció Első személyes találkozás

 
Ha felkeltettem az érdeklődését bemutatkozásommal, referenciáimmal és árajánlatot kért tőlem, az első találkozás alkalmával az irodánkban megismerhet és szakmai tudásomról személyesen is meggyőződhet. Ennek a beszélgetésnek a célja egymás megismerése egy kötetlen, hosszabb-rövidebb beszélgetés keretein belül. Itt bemutatjuk a referenciáinkat és ismertetjük a teljes tervezési folyamatot. Megismerjük a tervezendő épület főbb részeit és az előzetes elképzeléseket a házzal kapcsolatban. Ezek alapján ismertetjük a nagyságrendi díjszabást.
A találkozás természetesen nem jár anyagi ráfordítással. Ez a konzultáció és árajánlatadás díjmentes!   
Az árajánlat elfogadása esetén megállapodunk és a konzultáción megbeszélteknek megfelelően kezdetét veszi a tervezési folyamat. 

_______

Szaktanácsadás igény esetén: árajánlatadáshoz nem szükséges szaktanácsadást igénybe venni! Azonban, van amikor olyan mély szakmai, esetenként több utánajárást is igénybe vevő kérdésekhez is eljutunk, ami már a konkrét szaktanácsadás témakörébe tartozik. Ha Ön ilyen kérdéseket is feltesz a konzultáció alatt, akkor azt a kérdés elhangzás után jelzem Ön felé és az Ön döntése szerint folyik tovább a megbeszélés. Előfordult már, hogy én javasoltam, de volt, mikor az ügyfél külön kérte a további szaktanácsadást. Így ritkán, de a konzultáció szaktanácsadással is kiegészülhet. A szaktanácsadás külön díjazás ellenében történik. 
Tájékozódás a hatóságnál

2. Konkrét munka A tervezés kezdete 

  • Több mint 25 év alatt kialakítottuk az © FM - design tervezési rendszert, mely egy kreatív tervezési folyamatot foglal magába. Ami figyelembe veszi az Ön igényeit, majd a tervezőasztalunkon formába öntve, világos, fénnyel teli, praktikus térkapcsolatokkal kialakított, harmonikus, egyedi épület valósul meg. Értékálló építészeti megoldásokkal, mindez teljesen személyre szabva. Önnel közösen együtt haladva jutunk el az első koncepcióktól, a vázlatterveken át egészen a végleges terv finomhangolásáig, majd a beadásig. Ettől válik a ház a megvalósulás után valódi otthonná, vagy jól használható munkahellyé. Igény esetén a kivitelezésben is számíthat rám, így valóban a terveknek megfelelve épül is fel.  
  •  A megbeszélések az irodánkban történnek. A személyes találkozás fontos a tervezés megbeszélésekor, a vázlattervek elfogadásakor és a kész tervek átvételekor. Természetesen a többi egyeztetés is történhet személyesen, de ha ez korlátokba ütközik, vagy a gyorsaság fontos tényező, megoldható online egyeztetés keretein belül is.
  •  Az épületek funkció és egyéb jogszabályi meghatározások szerinti más-más eljárásba tartoznak, amihez az adott jogszabályban rögzített terveket kell elkészíteni. Ezért a tervezés menete és a beadandó tervek esetenként eltér(het)nek.

   + érdemes olvasni az Önt érintő részletes tervezés menete írásunkat is, mert sok kérdésre ad választ és végigvezet a teljes folyamaton. 


Jogszabályok 
(mindig ellenőrizék a hatályos állapotot)
Kormány rendelet, bejelentési eljárás: njt.hu  
Építési engedély nélkül végezhető tevékenységeket a jogszabály 1. melléklete tartalmazza: njt.hu

Érdekli Önt, hogy mennyibe kerül a tervezés?
Kérjen ingyenes árajánlatot.

 
Nézzen be hozzánk!
Copyright  ©  2012-2021  FM-design stúdió Építésziroda | A weboldalon szereplő minden képi és szöveges információt szerzői jog véd | Minden jog fenntartva!