Szakvélemény készítés

Különböző tárgyú és típusú szakvélemények készítését vállalom.

Ezek túlnyomó többségben tartószerkezeti (statikai) szakvélemények, melyek készülhetnek:

 
  • Az épület kora, falazata, tartószerkezete, állapota miatt: Alapozás, fal, födém, tetőszerkezet, repedések, süllyedések, tartószerkezetek, az építmények állagáról, állapotáról, a romlásának kiváltó okairól, a kivitelezési munka minőségéről stb. szóló szakvélemények készítését jelenti. 
  • Az épületek továbbépítésénél: bővítésénél, falak kiváltásánál, emelet ráépítésénél, lehetséges tetőtér beépíthetőségének vizsgálatakor is kérhető szakvélemény. A szakvélemény részét képezi a további tervdokumentációnak.
  • Ingatlan vásárlása előtt is érdemes állapotfelmérést készíttetni. 
  • Egyéb építmények tartószerkezeti és komplex vizsgálatát is kérheti.  
Ha a szakvéleményt tervezési megbízás is követ, a szakvélemény árát (ami magába foglalja a kiszállás árát is)  100%-ban jóváírjuk az építészeti tervezés díjában! 

Mikor érdemes szakvéleményt kérnie? 

Kevés az olyan épület, lakás, ami minden szempontból megfelel az elképzelésnek.
Ha aggodalmai vannak az épület hosszú távú állékonyságával kapcsolatban, vagy ha szeretné megtudni szerkezetileg megfelel-e az épület. Netán vásárlás előtt áll és szeretne biztosra menni? Célszerű szakembert bevonni, aki véleményt mond az ingatlan aktuális állapotáról, az esetlegesen romlásnak indult részekről, vagy az Önnek fel sem tűnő szerkezeti megoldásokról. Ami lehet jó, de lehet rossz is.

Ha az épületnek - vagy lakásnak ami akár a sajátja, vagy megvétel előtt áll - nem megfelelő az elrendezése, de továbbépítené, bővítené, akkor is érdemes szakvéleményt kérnie. A továbbépítés lehetőségeiről is tájékoztatom Önt. Így kiderül, hogy ténylegesen megvalósítható-e az elképzelése. Érdemes-e abban az irányban gondolkozni, netán megvásárolni a kinézett ingatlant. Minden változtatásnak - ha az szóba jöhet -  meg kell felelnie az aktuális építési előírásoknak és a helyi építési rendeleteknek is. 

A megtekintés során az állapotfelvételről szakvéleményt adok és javaslatot teszek a lehetséges javítás megoldásaira, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat is.

Egy nem megfelelő állapotú ingatlanon fennálló probléma tovább romolhat, sok bosszúságot okozva a későbbiekben. Saját ingatlanát ezért célszerű minél előbb probléma mentessé tenni. Míg, ha vásárlás előtt áll, hiába lenne jó vétel, nem biztos, hogy meg is éri, mert a későbbiekben szintén sok probléma forrása lehet. Ettől megkímélheti magát és nem utolsó sorban, sok pénzt is takaríthat meg. 

Mire célszerű figyelni:

ALAPOZÁS:  Milyen rendszerrel történt? Milyen anyagból készült? Mekkora! Fontos szempont az épületsüllyedések és az épületre gyakorolt hatásai miatt, mindenképp vizsgálni kell. 

TARTÓSZERKEZETEK: Miből készült? Milyen az állapota? 
Ezen kívül figyelni kell, hogy repedések találhatóak-e rajta? Ha igen, hol helyezkednek el és milyen irányúak. A repedések lehetséges okai amik többek közt lehetnek: épületsüllyedésből eredendően, vagy épületrész hozzátoldásából, esetleg további rejtett, nem látható okok miatt is keletkezhettek.  

TETŐSZERKEZETEK:  Milyen állagú a faanyag? Állapotának vizsgálata? Volt-e kezelve, korhadás nyomai felfedezhetőek-e? Érdemes megvizsgálni a tetőszerkezetet, kártevőkre, esetleg gombásodásra figyelni. Netán vannak-e beázás nyomai valahol. Ezek külön-külön is mind gondot okozhatnak. Előfordul egyes részeknél, hogy csak felületi károsodások mutatkoznak, de célszerű átvizsgáltatni, mert a későbbiekben komolyabb károk kiváltó okai is lehetnek.  

VÍZELVEZETÉS:  Nagy hangsúlyt kell fektetni az épület megfelelő vízelvezetési megoldásaira. A repedésekre, süllyedésekre, az épület állékonysági és tartószerkezeti viselkedésére is nagyon nagy befolyással vannak. 

Padlás vagy tetőtér/emelet be/vagy ráépítés esetleges lehetőségéről szóló statikus szakvélemény:

Akkor is célszerű statikai szakvéleményt készíttetni, ha netán egy régi födémre szeretne tetőtér beépítést készíteni. A padlás vagy tetőtér beépítések általában régi födémszerkezetekre települnek. Ezeknek a födémeknek a teherbírása olykor nem megfelelő. Ha az épület netán nem régen épült, akkor sem biztos, hogy úgy alakították ki a födém teherbírását, hogy az a majdani plusz súlyt, terhet, el fogja tudni viselni. A munka megkezdése előtt érdemes szakemberrel megvizsgáltatni az épületet. A szakvéleményezés alkalmával nemcsak a födém teherhordása, erősítése, esetleges cseréje szempontjából adok Önnek tanácsot, hanem, és (nem utolsó sorban) gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve, közösen találjuk meg Önnek a lehető legjobb megoldást az aktuális problémára. 

Esetleges falbontás lehetőségéről készülő tartószerkezeti szakvélemény:

Falbontásra készül, vagy csak nyílást szeretne bele vágni és bizonytalan abban a kérdésben, hogy melyik falazat statikailag teherhordó és melyik nem? Erre a kérdésre csak a helyszín megtekintésével lehet konkrét választ adni. A látottakat szóban kiértékelem, majd tartószerkezeti szakvéleménybe foglalom. Általában a falbontások nagyobb részben nem engedélykötelesek, de vannak olyan falazatok, amik igen.

Repedések vizsgálata, eredetének megállapítása és javíthatóságának módszereiről készülő szakvélemény:

Esetleg repedéseket észlel a ház falain, és nem tudja kellő  bizonyossággal megállapítani az okát, vagy azt, hogy a kialakult helyzet veszélyes lehet-e az épületszerkezeteire? Netán tudja az okát, de nem tudja hogyan állítsa meg, esetleg  szüntesse meg a kialakult  helyzetet? A repedések mozgásoktól keletkeznek. Vannak ártalmatlan jelenségek, és vannak veszélyesek. Azt, hogy a repedés melyik csoportba tartozik csak a helyszíni szemle során tudjuk megállapítani. A szakvélemény tárgyalja, elemzi a repedések okát és javaslatot tesz azok megszüntethetőségét illetően.

Egyéb épületek, építmények komplex statikai szakvéleménye:

Társasházak, ipari csarnokok, vagy raktárak, illetve egyéb építmények, reklámberendezések, és ezek tartószerkezetei. Illetve bármely más szerkezet, melynek állapota már kérdéssé vált, vagy amelynek terhelése várhatóan megváltozik. Ezekben az  esetekben is statikai szakvélemény szükséges. Egyéb, az oldalon esetleg nem részletezett szakvélemény készítésével kapcsolatban is kérhet árajánlatot a lenti táblázatunk kitöltésének segítségével. 

Tartószerkezeti szakvélemények fajtái:

Egyszerű szemrevételezéses tartószerkezeti szakvélemény: Amelynél a kapott, vagy beszerezhető adatok és a szemrevételezéses vizsgálattal beszerezhető információk mérlegelésével a szakvélemény elkészíthető. 

Részletes tartószerkezeti szakvélemény, mérésekkel, vizsgálatokkal: Amelyhez a szemrevételezés mellett szükséges további ellenőrző méréseket és/vagy vizsgálatokat is végezni. A statikus határozza meg, mire van szükség adott esetben. Az állásfoglalás a részletes vizsgálatokra, illetve számításokra alapozva adható ki. 

Részletes tartószerkezeti szakvélemény, feltárással, felméréssel: A látott és beszerezhető adatok mellett a szakvélemény pontos kialakításhoz további információkra is szükség lehet amit egy feltárás és/vagy felmérés nyújthat. Ezek az adatok, információk sokszor elengedhetetlen részét képezik az állásfoglalás kialakításához. Feltárásnak nevezzük például az épület alapozásának megtekintésére kiásott gödröt, vagy a födém láthatóságát megengedő bontást, stb. A feltárás(ok) szükségességét, nagyságát, elhelyezkedését a statikus határozza meg.

Szakvélemény ára:

■ Az ingatlan vagy épület szakvéleményezésének az ára, nagyban függ az ingatlan típusától, méretétől és a munka jellegétől.

■ A  szakvélemény ára személyes vagy telefonos megbeszélés alapján egyedileg kerül megállapításra, ami magában foglalja a kiszállás díját is. Ezt az árat a szakvéleményezés helyszínén a megtekintéskor kell  kiegyenlíteni, számla ellenében. 

■ Amennyiben a szakvéleményezést tervezési megbízás is követ, a szakvélemény ára 100%-ban jóváírásra kerül a tervezés díjában.

Szakvélemény készítésének menete: 

■ Első lépés a megrendelés. Ha szakvéleményt szeretne kérni, kérjük töltse ki az árajánlatkérő táblázatunkat.

■ Felveszem Önnel a kapcsolatot a pontos ajánlatadás céljából. Megállapodás esetén időpontot egyeztetünk. 

■ Kimegyünk a helyszínre a megbeszélt időpontban. A szemle során a véleményezésre kerülő épületről, épületrészekről, tartószerkezetekről fotókat készítünk a szakvéleményhez.

■ A bejárás után szóban megbeszéljük Önnel a látottakat. Ismertetjük a szakvéleményünk várható tartalmát, és javaslatokat  teszünk
(gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve) az esetleges megoldásokra.

■ A kiszállás után írásban is megerősítjük a szóba elhangzottakat egy szakvéleménybe foglalva. Mely tartalmazza a meglévő állapotokat, az ebből adódó  várható következményeket és az adott állapotokat megszüntető megoldások lehetőségét. A véleményt, a szakvéleményezésen megbeszélteknek megfelelően elektronikus formában, e-mailben juttatjuk el Önnek. 

A szakvéleményt készíti:

Fazekas Miklós

építész, tartószerkezet tervező, minősített passzívház tervező, műszaki ellenőr

  Szakvélemény - Árajánlatkérés  

Új fájlt töltök fel

Még nincs fájl feltöltve.


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
Magyarországon 2011.01.01-től kötelező a tartószerkezeti tervezésben az Eurocode szabványok használata, a terhelési és teherbírási viszonyok eltérnek a korábbi Magyar Szabványhoz (MSZ) képest.

Rólunk mondták - Nekünk írták

L.A.

2014.08.06.

Családi ház vásárlása előtt szerettük volna megnézetni szakértővel a megvásárolni kívánt ingatlant. Interneten találtam Fazekas Miklóst, aki rögtön segítségünkre volt. Átnézték az ingatlant, kaptunk róla korrekt és profi szakvéleményt. Minden apróságra felhívta a figyelmünket és mindenben segített. Mindenkinek ajánlom, mert korrekt, kedves, segítőkész és profi szakember.

 A galériákban lévő esetfotók eltérő állapotokat mutatnak be, melyek különböző szakvéleményezések alkalmával készültek.

Repedések:

Feltárások:

Egyéb szerkezetek:

No comment

Hajmeresztő, néhol életveszélyes megoldások:

Így láthat munka közben:

Ha aggodalmai vannak az épülettel kapcsolatban, egy szakvélemény választ adhat a kérdéseire. 
Győződjön meg szaktudásomról.
Állok rendelkezésére! 

Csatlakozzon hozzánk!
Közösségi oldalainkon 3D látványterveket, videókat,
kivitelezés közben készült épületfotókat teszünk közzé aktuális munkáinkról.
Copyright  ©  2012-2023  FM-design stúdió Építésziroda | A weboldalon szereplő minden képi és szöveges információt szerzői jog véd! Minden jog fenntartva!