Kapcsolat

                         ▼

       FM - design Építésziroda

    2220 Vecsés, Damjanich u. 48.

            

             +36 (20) 494 3096

        fmdesign1995@gmail.com

        adószám: 13815402-2-13

                     GPS: 

               É: 47°24'25"

               K: 19°14'38"

                    Térkép

                        ▲    

Szavazás

Melyik stílus áll hozzád közel?

Szavazok

YouTube

Facebook

Aktuális munkáink vázlatai,
skiccek, 3D látványtervek, fotók

► SZAKVÉLEMÉNY

Ha tanácstalan kérje ki szakember véleményét!Irodánkat különböző tárgyú és típusú szakvélemény elkészítésére kérték/kérik fel. Ezek túlnyomó többségben statikai (tartószerkezeti) szakvélemények: alapozás, fal, födém, tetőszerkezet, repedések, süllyedések, acél tartószerkezetek, és épületek, építmények állagáról, állapotáról, a romlásának kiváltó okairól, a kivitelezési munka minőségéről stb. szóló szakvélemények készítését jelentette, jelenti. Épületeknél: szakvéleményeket készítettünk az épület kora, falazata, tartószerkezete, állapota stb. miatt. Az épületek továbbépítésénél, bővítésénél, falak kiváltásánál, emelet ráépítésénél, lehetséges tetőtér beépíthetőségének vizsgálatakor is. A szakvélemény részét képezi a tervdokumentációnak. Magyarországon 2011. január 1-től kötelező a tartószerkezeti tervezésben az Eurocode szabványok egységes használata; a terhelési és teherbírási viszonyok eltérnek a korábbi Magyar Szabványokhoz (MSZ) képest.

Ha engedély köteles a változtatás, és irodánkat kérik fel a terv elkészítésére, a szakvélemény árát (ami magába foglalja a kiszállás árát is) 100%-ban jóváírjuk az építészeti tervezés díjában.  

||||||||||||||||
Árajánlat kérő - Készítés menete - Ára - Ingatlanforgalmazóknak
Referencia (felsorolás)
 Galéria
Munka Közben:
Vásárlás előtt, vagy bővítés-átalakítás:
Feltárások:
Repedések:
Állapotfelmérések:


   Épület, lakás megvásárlása előtti állapotfelvételi és/vagy átalakítási szakvélemény:

Meglévő épület állapotfelvételi szakvéleménye, bővíthetősége vagy átalakítása, vagy a ház romlásának megakadályozása céljából készített szakvélemény:

Vásárlás előtt áll?

Kevés az olyan épület, lakás, ami minden szempontból megfelel az  elképzelésnek. Aggodalmai vannak az épület hosszú távú állékonyságával kapcsolatban? Szerkezetileg megfelel-e, vagy csak a vásárláskor szeretne biztosra menni. Célszerű szakembert bevonni vásárlás előtt, aki véleményt mond az aktuális állapotról, az esetlegesen romlásnak indult részekről, vagy a vásárlónak fel sem tűnő szerkezeti megoldásokról, ami lehet jó, de lehet rossz is. Az állapotfelvételről szakvéleményt ad, és javaslatot tesz a lehetséges javítás megoldásaira, figyelembe véve a gazdaságosságot is. Ha az épületnek/lakásnak, amit vásárolni szeretnének, nem megfelelő az elrendezése, továbbépítés, bővítés, átalakításának lehetőségeiről is tud tájékoztatást adni, így kiderül, hogy érdemes-e megvásárolnunk azt az ingatlant, tényleg megfelel-e az elképzeléseiknek. A majdani átalakításnak meg kell felelnie az aktuális építési előírásoknak és a helyi építési rendeleteknek is. A megfelelő állapotú ingatlan megvásárlásával sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, és nem utolsó sorban sok pénzt is megspórolunk.

Ugyanezek vonatkoznak a saját tulajdonban lévő épülete is. Szakvéleményt készítünk az állapotfelvételről, és ha bővíteni, átalakítani, továbbépíteni szeretné az ingatlanát annak megvalósíthatóságára is javaslatokat teszünk, betartva az aktuális építési szabályok előírásait. Megvizsgáljuk az épületet mind műszaki, mind gazdaságossági szempontokból is.

Az épület, lakás megtekintésekor figyelembe kell venni:

 • az alapozás: Milyen rendszerrel történt? Milyen anyagú, van-e vasalva. (épületsüllyedések, az épületre gyakorolt hatásai)

 • tartószerkezetek: Repedések vannak-e? Hol találhatóak és milyen irányúak. (épületsüllyedésből erednek-e, vagy épületrész hozzátoldásából, esetleg rejtett, nem látható okok miatt)

 • tetőszerkezetek: Állapotának vizsgálata. Érdemes megvizsgálnia a tetőszerkezetet, kártevőkre, esetleg gombásodásra, netán  beázás nyomait kutatva. (ezek lehetnek csak felületi károsodások, de lehetséges, hogy a későbbiekben komolyabb károkat  is  okozhatnak)

 • az épület vízelvezetési megoldásainak vizsgálata: Sok problémát  okozhat a nem megfelelő vízelvezetés. (repedések, süllyedések, az épület állékonysági, tartószerkezeti viselkedésére nagy befolyással van)

Ha az adott épületnél, lakásnál szükség van építészeti tervezésre, és irodánkat kérik fel ennek elvégzésére, úgy a szakvélemény árát (ami magába foglalja a kiszállás árát is) 100%-ban jóváírjuk a tervezés díjában.

↑ lap tetejére

Padlás vagy tetőtér/emelet beépítés esetleges lehetőségéről szóló statikus (tartószerkezeti) szakvélemény:

Meddig lehet terhelni egy meglévő födémet?Érdemes statikai szakvéleményt készíttetni, ha netán egy régi födémre szeretne tetőtér beépítést készíteni. A padlás vagy tetőtér beépítések általában régi födémszerkezetekre települnek. Ezeknek a födémeknek a teherbírása olykor nem megfelelő. Ha nem régen épült épület födéméről van szó, akkor sem biztos, hogy úgy alakították ki a födém teherbírását, hogy az a plusz súlyt, terhet el fogja tudni viselni.  A munka megkezdése előtt érdemes szakemberrel megvizsgáltatni a födémet, aki nemcsak a födém teherhordása, erősítése, esetleges cseréje szempontjából ad tanácsot hanem, és (nem utolsó szempont) gazdaságossági (bekerülési költségek) szempontokat is figyelembe véve találja meg a legjobb megoldást a problémára. (egy födém cseréje csak építési engedély birtokában megvalósítható)

Amennyiben a tervezéssel is irodánkat bízzák meg, úgy a szakvélemény ára (ami magába foglalja a kiszállás árát is) 100% jóváírjuk a tervezés díjában.

↑ lap tetejére

Esetleges falbontás lehetőségéről készülő statikai (tartószerkezeti) szakvélemény:

Falat bontana? Egybenyitná? Nyílást vágna? Kérje ki szakember véleményét!Falbontásra készül, vagy csak nyílást szeretne bele vágni és bizonytalan abban a kérdésben, hogy melyik falazat statikailag teherhordó és melyik nem. Erre a kérdésre csak a helyszín megtekintésével lehet konkrét választ adni. A látottakat tartószerkezeti szakvéleménybe foglaljuk.  Általában a falbontások egy része nem építési engedély köteles. De vannak olyan falazatok, amik igen.

Amennyiben tervet kell készíteni a véleményezett szerkezetről  és irodánkat bízzák meg ennek elkészítésével úgy a szakvélemény árát (ami magába foglalja a kiszállás árát is) 100%-ban jóváírjuk a tervezés díjában.

↑ lap tetejére

Repedések  vizsgálata, eredetének megállapítása és javíthatóságának módszereiről készülő statikai szakvélemény:

Tanácstalan? Kérje ki szakember véleményét!Esetleg repedéseket észlel a ház falain, és nem tudja kellő  bizonyossággal megállapítani az okát, vagy azt, hogy a kialakult helyzet veszélyes lehet-e az épületszerkezeteire. Netán tudja az okát, de nem tudja hogyan állítsa meg, esetleg  szüntesse meg, a kialakult  helyzetet. A repedések mozgásoktól keletkeznek. Vannak ártalmatlan jelenségek, és vannak veszélyesek. Azt, hogy a repedés melyik csoportba tartozik  csak a helyszíni  szemle során tudjuk  megállapítani. A szakvélemény tárgyalja, elemzi a repedések okát és javaslatot tesz azok megszüntethetőségét illetően.  

Garanciális javításokat is eszközölhet az épület  kivitelezőjénél egy statikai  szakvélemény készítése. (ez általában új építésű ingatlanok esetében lehetséges)

↑ lap tetejére

Egyéb, statikai (tartószerkezeti) és komplex szakvélemények:

Nem csak épületek, hanem építmények szakvéleményezését is elvégezzük! Társasházak, ipari csarnokok, vagy raktárak, illetve egyéb építmények, reklámberendezések, és ezek tartószerkezetei. Illetve bármely más szerkezet, melynek állapota már kérdéses, vagy amelynek terhelése megváltozik. Ezekben az  esetekben is el tudjuk készíteni a szakvéleményt. Egyéb, az oldalon esetleg nem részletezett szakvélemény készítésével kapcsolatban is kérhet árajánlatot a lenti táblázatunk kitöltésének segítségével. 

Tervezéssel vagy engedély köteles változtatásoknál amennyiben irodánkat választják az adott objektum tervezési munkáinak elvégzésére, a szakvélemény ára (ami magába foglalja a kiszállás árát is) 100%-ban jóváírásra kerül a tervezés díjában.

↑ lap tetejére


Statikai szakvélemények fajtái:

Egyszerű statikai szakvéleménynek nevezzük azt: amelynél a megkapott, vagy beszerezhető adatok, és  szemrevételezéses vizsgálattal beszerezhető információk mérlegelésével a szakvélemény elkészíthető. 

Részletes statikai szakvélemény, az amelyhez  szükséges, további ellenőrző méréseket és vizsgálatokat végezni és az értékelést a részletes vizsgálatokra, illetve számításokra  alapozva a szakértői állásfoglalás kialakítható.

Részletes statikai szakvélemény, felméréssel, amelynél felméréssel, feltárásokkal  kell alátámasztani az adatok egy részét a szakértőnek. (feltárás például az épület alapozásánál kiásott gödör, vagy a födém láthatóságát megengedő vakolatbontás, stb. a feltárás nagyságát, elhelyezkedését a statikus határozza meg)

↑ lap tetejére

        ■       

                KÉRJEN INGYENES ÁRAJÁNLATOT:

 

SZAKVÉLEMÉNY

Pontos cím: helység, utca, házszám, emelet *:
HRSZ:
Az ingatlan *:

Az ingatlan jellege *:Hány négyzetméter?:
Statikai (tartószerkezeti) szakvélemény *:


Építészeti tervezést:

Külsőt érintő átalakításnál, bővítésnél kérem írja le melyik építészeti stílus tetszik Önnek, miben gondolkodik. (lentebb képet is csatolhat):
Leírás. Kérem pár szóban részletezze a fennálló állapotot. Konkrét kérés, kérdés:
Az Ön neve *:
Telefonszáma *:
E-mail címe: *:
Mellékletek 1:
2:
3:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

A látottakat írásba is foglaljuk!

Szakvélemény készítés menete:

 • Első lépés a megrendelés. Ha szakvéleményt szeretne kérni, kérjük töltse ki az árajánlatkérő táblázatunkat.

 • Felvesszük Önnel a kapcsolatot a pontos ajánlatadás céljából. Megállapodás esetén időpontot egyeztetünk a lehető legrövidebb kiszállási  lehetőséggel.

 • Kimegyünk a helyszínre a megbeszélt időpontban. A szemle során a véleményezésre kerülő épületről, épületrészekről, tartószerkezetekről fotókat készítünk a szakvéleményhez.

 • A bejárás után szóban megbeszéljük a látottakat a Megrendelővel, ismertetjük a szakvéleményünk várható tartalmát, és javaslatokat  teszünk (gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve) az esetleges megoldásokra.

 • A kiszállás után írásban is megerősítjük a szóba elhangzottakat egy  statikus szakvéleménybe foglalva. Ami tartalmazza a meglévő állapotokat, az ebből adódó  várható következményeket és az adott állapotokat megszüntető megoldások lehetőségét. Ezt eljuttatjuk a szakvéleményezésen megbeszélteknek megfelelően, személyesen, postán, vagy e-mailben  a Megrendelőnek.   


 

 Szakvélemény árak:

 • Az ingatlan vagy épület szakvéleményezésének az ára, nagyban függ az ingatlan típusától, méretétől, és a munka jellegétől. A  szakvélemény ára személyes vagy  telefonos megbeszélés alapján egyedileg kerül megállapításra, ami magában foglalja a kiszállás díját is. Ezt az árat a szakvéleményezés helyszínén a megtekintéskor kell  kiegyenlíteni.

 • Engedély köteles változtatásoknál, egyéb tervezésnél amennyiben irodánkat bízzák meg a további tervezéssel, a szakvélemény ára (ami magába foglalja a kiszállás árát is) 100%-ban jóváírásra kerül a tervezés díjában.


Ingatlan forgalmazóknak:

 • Ha Ön ingatlan forgalmazásával foglalkozik és szakvéleményre van szüksége, kérem, keressen meg az elérhetőségem valamelyikén egy egyszeri, vagy hosszú távú együttműködés reményében.

A szakvéleményt készíti:

Fazekas Miklós
építész
tartószerkezet tervező
minősített passzívház tervező
műszaki ellenőr

↑ lap tetejére


REFERENCIÁK:

  Többek között szakvéleményeket készítettünk:

   • Családi ház süllyedése, repedések kialakulásával, az épület állagával, fenntarthatóságával kapcsolatos szakvélemény készítése. N. L. Vecsés, Zrinyi u.
   • Társasházi lakás belső átalakítása, falak áthelyezésével kapcsolatos szakvélemény készítése.  Sz. G. Budapest, XI. Bertalan Lajos u.  III. 1.
   • Kétszintes családi ház alsó lakásának megvásárlás előtti és a lakáshoz hozzátartozó pincerész állagával kapcsolatos szakvélemény készítése Budapest, III. Királyok u.
   • Gabona magtár épület állagával kapcsolatos statikai szakvélemény készítése. Növényi Diverziós Központ, Tápiószele Külsőmező u. 
   • Tető beázásával kapcsolatos szakvélemény Budapest, II. Fullánk u.
   • Lapostetős irodaépület tetőbeázásával, az épület szerkezetének állagmegóvásával kapcsolatos szakvélemény Alsónémedi, Haraszti u. megbízó: B.T. Holding Kft.
   • Családi házon megjelent repedésekkel kapcsolatos szakvélemény Bajna, Nagytabán út  - megbízó: Poligon Kft. Gyál
   • 61,70 * 46,70 m méretű vasbeton. csarnok tartószerkezeti szakvéleményezése - Delta-Invest 2000 Kft. megbízásából helyszín : Budapest, XXII. Posztógyár u. volt Posztógyár területén
   • Melléképület parapetes gázkonvektoros fűtéséhez (faláttörés szükséges) szakvélemény - Barta B. Vecsés, Küküllői u.
   • Homlokzati cégfelirat tartószerkezetével kapcsolatos statikai szakvélemény – Centrum Otthon Áruház Budapest, VII. Rákóczi út 74-76. 
   • Lakóépület tetőtér rá-beépíthetőségének    szakvéleményezése – Szabó A. Vecsés, Halmi u.
   • Konzolos reklámberendezés többszintes épület homlokzatán tartószerkezeti szakvélemény – R+Tsa Design Kft megbízásából Budapest, V. Kossuth L. 2/a
   • 27 m3-es tartály elhelyezésének szakvéleménye - Schöller Holding Törökbálint, hrsz: 027/6 
   • 5 m3-es tartály tartóberendezésének tartószerkezeti vizsgálata - Schöller Budatej Bt. Törökbálint, Tó u. 4.
   • 14 tantermes általános iskola szerkezetéről, újabb szinttel történő bővítésének statikai vizsgálatáról készült szakvélemény Bugyi Kazinczi Ferenc Ált. Iskola megbízó: Polgármesteri Hivatal Bugyi
   • Lakóépület beltéri falazati elszíneződése, szakvélemény – Czapp D. Csepel
   • Kétlakásos lakóépület befejező munkával (festés, burkolás, lépcső stb.) kapcsolatos szakvélemény - Csépe K. Felsőpakony, Sport u.
   • Közvetlen életveszély elhárítására, veszélyessé vált tantermek kiváltására készült statikai szakvélemény Gyál, Rákóczi utcai Ált. Iskola megbízó: Polgármesteri Hivatal Gyál
   • Futballpályához tartozó térvilágító berendezés teherhordó pilléreinek tartószerkezeti szakvéleménye – Csepel SC. Sporttelep Budapest XXI Szent I. 39-41.
   • Flórián téri gyógyszertár tartószerkezeti szakvélemény - Budapest, III. Szentendrei u. 2/a
   • MOL Földgázszállító Rt. Vecsési Üzemközpont "B" főépülete II emeletére elhelyezésre kerülő kiállítási tárgy (ipari berendezés) elhelyezésével kapcsolatos tartószerkezeti szakvélemény - MOL telep Vecsés, Ecseri út
   • 3 db 12 m2-es cégfelirat elhelyezése lapos tetőn, tartószerkezeti szakvélemény - Q.I.B Kft. megbízásából Budapest, IX. Illatos út- Gubacsi út sarok
   • "KÖLYÖK PARK" reklámberendezés acél árboc oszlopainak statikai szakvéleménye 11-es út CORA áruház parkolója megbízó: City-Light Neon Kft.
   • "TOTO" tetőreklám felújításával kapcsolatos szakvélemény és tartószerkezeti terv - Szerencsejáték Rt. Budapest, VI. Oktogon
   • Lakóépület állag meghatározásával, bővíthetőségével kapcsolatos statikai szakvélemény - Rebró Z. Budapest, XVIII. Bártfa u.
   • Régi lakóépület (részben vályog fal) állapotfelvételének, bővítésének, tetőtér beépíthetőségének statikai szakvéleményezése - K. Andrea Pécel, Blaha L. u.
   • Meglévő, több lépcsőben épület lakó és melléképület együttes állagával, szerkezetével kapcsolatos statikai szakvélemény - V. J. Vecsés, Jókai u.
   • Nyíláskiváltás meglévő vályogfalba. Szakvélemény - Mucska Zs. JOLLY COLOR Kft. Vecsés, Fő u.
   • 9 méter magas világító reklám tartószerkezetének ellenőrzése - Astral Signs Kft. Budapest, IV. Vörösmarty u.
   • Földszintes családi ház, kétlakásos lakóépületté alakításának lehetőségéről készült szakvélemény - Kádár E. Vecsés, Kereszt u.

                           

                               Multireklám Kft. megbízásából:

   • 12m2-es reklámberendezés épület homlokzatán okozott változásaival kapcsolatos szakvélemény – Nyíregyháza, Szent I. út 53-54 szám alá
   • Meglévő ”NOKIA” tetőreklám tartószerkezeti állagának vizsgálata – Budapest, Nyugati tér 5.
   • Homlokzati védőfólia elhelyezésének tartószerkezeti szakvéleménye – „Rózsadomb Hotel” szerkezetkész épülete Budapest, III. Vérhalom u. 17.
   • Négyemeletes lakóépület beázásával kapcsolatos szakvélemény készítése – Budapest, XIV. Nagy Lajos király u. 95
   • Többszintes, többlakásos lakóépület repedésekkel kapcsolatos szakvélemény készítése – Budapest, VIII. Mátyás tér 17.
   • Tízemeletes lakóépület első emeleti lakás beázásának   véleményezése – Budapest, X. Körösi Csoma u. 15.

 

                               Flashlight Kft. megbízásából:

   • Távhővezeték tartószerkezetének statikai szakvélemény készítése –Budapest, III. Kunigunda u.- Bojtár u.
   • Erste Bank épület homlokzatán található konzolos cégfelirat teherbírásával kapcsolatos tartószerkezeti szakvélemény készítése - Pécs, Rákóczi út 14.

 

Rólunk mondták, nekünk írták:

L. Anita

"Családi ház vásárlása előtt szerettük volna megnézetni szakértővel a megvásárolni kívánt ingatlant. Interneten találtam Fazekast Miklóst, aki rögtön segítségünkre volt. Átnézték az ingatlant, kaptunk róla korrekt és profi szakvéleményt. Minden apróságra felhívta a figyelmünket és mindenben segített. Mindenkinek ajánlom, mert korrekt, kedves, segítőkész és profi szakember."


Ügyféleink véleménye »


 

↑ lap tetejére

  főoldal