Kapcsolat

                         ▼

       FM - design Építésziroda

    2220 Vecsés, Damjanich u. 48.

            

             +36 (20) 494 3096

        fmdesign1995@gmail.com

        adószám: 13815402-2-13

                     GPS: 

               É: 47°24'25"

               K: 19°14'38"

                    Térkép

                        ▲    

Szavazás

Melyik stílus áll hozzád közel?

Szavazok

YouTube

Facebook

Aktuális munkáink vázlatai,
skiccek, 3D látványtervek, fotók

► MŰSZAKI ELLENŐRZÉS

A tervezés mellett számos családi ház, közösségi és ipari épület műszaki ellenőrzési teendőinek végzését is elláttam, és végzem a mai napig.

Kivitelezésben is jártas vagyok, kulcsátadással több családi ház és több társasház felépítésével is megbíztak. Generáltervezést, kivitelezést, tervezői művezetést, vagy műszaki ellenőrzést is végeztem az adott projekten a megbízások szerint, ezáltal rálátásom van az építés minden folyamatára.

A kivitelezés kísérése, a helyszíni minőségbiztosítás:

Műszaki ellenőr igénybevételére azon építtetőknek van szükségük, akik kivitelezőre bízták épületük megvalósítását és biztosítani szeretnék a kivitelezés minőségének folyamatos ellenőrzését. Ha Ön szeretné, hogy az építési-kivitelezési munkára kötött szerződés a kivitelezővel a megfelelő mennyiségben és minőségben valósuljon meg, érdemes műszaki ellenőrt bevonni. A műszaki ellenőr az Ön képviselője az építőipari kivitelezési tevékenység, tehát az építkezés helyszínén. Tőle függ, hogy a kivitelezés során Önnek minél kevesebbe kerüljön a kivitelezés, ugyanakkor minőségileg kifogástalan megoldásokkal épüljön fel a tervezett épület.

Megrendelői érdek:

hogy legyen egy ember, aki a kivitelezőtől függetlenül a szakmai érdek képviseletüket ellátja (nagyobb beruházásnál szakmánként egy). Nem keverendő össze a felelős műszaki vezetővel, aki, a kivitelező felelős vezetője, tevékenységének irányítója. Műszaki ellenőr csak a vonatkozó névjegyzékben szereplő személy lehet.


||||||||||||||||
Legfontosabb feladata
Kötelező alkalmazni
Nem kötelező, de hasznos megbízni
Passzívház és alacsony energiaigényű épületek műszaki ellenőrzése
Referenciák
Árak
Kérdésem van

Ha a tervező, egyben a műszaki ellenőre is az épületnek:

a kettő nem zárja ki egymást, (sőt!) (mindkét minősítéssel rendelkezem) biztosak lehetünk abban, hogy a kivitelezés során ténylegesen a tervek szerint készül el az épületünk, azokkal az anyagokkal és minőségben!, ahogyan a kezdetektől megálmodtuk.

Legfontosabb feladata:

az építőipari kivitelezési tevékenység teljes folyamatában ellenőrizni a kivitelezési dokumentáció maradéktalan betartását, és ellenőrizni, elősegíteni a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések betartását. A építési-szerelési munka folyamatos figyelemmel kísérésével ellenőrzésével segíti az építési beruházást, a Megrendelő igényeinek megfelelő, gazdaságos és szakszerű megvalósítást. Fontos feladata a hibák és hiányosságok megelőzése is, ehhez gyakorlott, megfelelő szakmai tudással, rendelkező műszaki ellenőr szükséges.

 

A tevékenysége is különféle mélységben végezhető

egy adott projekten, a Megrendelő igényeinek megfelelően. A legalapvetőbbtől kezdve, egészen a teljes körű műszaki ellenőrzésig, ezek kombinációjával is lehetséges, ez megállapodás kérdése. Kivéve, amikor törvényi előírás által kötelezően alkalmazandó műszaki ellenőr, ott a tevékenységi kör és a közreműködés mértéke alapvetően meghatározott.

 • Legalapvetőbb (a legfontosabb munkarészekre korlátozódik) szerkezetépítési fázisok műszaki ellenőrzésére terjed ki a műszaki ellenőr tevékenysége. Ezek: alapozás, függőleges teherhordó szerkezetek (fal, pillér), födém, fedélszék.
 • Teljes körű, klasszikus értelemben vett műszaki ellenőri tevékenység, amely kiterjed a tervdokumentáció áttekintésére (nem tervellenőrzés, az más), a tendereztetésben való közreműködésre (a kivitelező kiválasztására), az építési szerződés elkészítésében való közreműködésre, az építés felügyeletére (rendszeresen!), a beépítésre kerülő építési anyagok minőségi igazolásának kérésére, építési napló ellenőrzésére, átadás-átvételi eljárásban való közreműködésre, stb. egészen az átadás-átvételig. Garanciális javítások érvényesítésénél.

↑ lap tetejére

A műszaki ellenőr alkalmazása:

Bizonyos esetekben pl. állami-, költségvetési szervek esetében, bizonyos pályázati támogatások elnyerése esetében kötelező. De egyre inkább terjed olyan építkezéseken is, ahol jogszabályi előírás nem teszi kötelezővé, pl. egyes családi ház építésénél.

     Kötelező műszaki ellenőrt alkalmazni:

Az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki tervdokumentációk tartalmáról szóló rendelet alapján Kötelező építési műszaki ellenőrt megbízni az építési engedélyhez kötött építési tevékenység esetén, ha:

 • az építőipari kivitelezési tevékenységet több fővállalkozó, kivitelező végzi (például külön szerződik a munkákra az építési munkákat végző vállalkozó és a gépész kivitelező)
 • az építési beruházás a Kbt. hatálya alá tartozik,
 • az építőipari kivitelezési tevékenység nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képezi,
 • az építőipari kivitelezési tevékenység műemlékvédelem alatt álló építményt érint, vagy
 • építtetői fedezetkezelő működik közre

↑ lap tetejére

     Nem kötelező, de hasznos műszaki ellenőrt megbízni:

 • Már a tervezési fázisban segíthet a műszaki ellenőr azzal, hogy esetenként részt vesz a tervezővel való egyeztetéseken (van olyan tervező, akinek mindkét jogosultsága megvan, (lásd. irodánkat) a kivitelezésben is jártas így egy kézbe összpontosul a munka). Kivitelezhetőségi megvalósíthatósági, és gazdaságosság szempontokat is figyelembe véve készül el a terv.
 • A kiviteli tervek készítésekor is nagy segítséget jelent, fontos, hogy egy beruházás, épület ne kerüljön többe, mint amennyiben optimálisan meg lehet azt valósítani.
 • Egy beruházás előkészítése során is igénybe vehető a műszaki ellenőr ismeretei. A munkák megversenyeztetése, ajánlatok bekérése, szakszerű értékelése összehasonlítása, szerződések előkészítése, a kivitelező kiválasztása, mind tapasztalatot igényel, a jogi és műszaki ismeretek megléte mellett.
 • Ha már a kivitelezés fázisában vagyunk a műszaki ellenőr feladta az építtető érdekeit képviselni! Ő ellenőrzi a kivitelezést, észrevételezi a tervektől való eltérést, építési hibákat és minden problémát. Figyel a kivitelező munkájára a szerződés betartására, a pénzügyi ütemezésekre stb.
 • Az úgynevezett átadás-átvétellel zárul le a műszaki ellenőr munkája, de a szükség esetén lehet rá számítani az esetlegesen felmerülő garanciális ügyeknél.

                                                                                                                                                         ↑ lap tetejére

Passzívház és alacsony energiaigényű épületek műszaki ellenőrzése:

Különösen fontos a műszaki ellenőrzés a minőségbiztosítás. Fontos szerep jut a műszaki ellenőrnek a kivitelezés során. Figyelemmel kísérjük azt, hogy a helyszínen valóban a részlettervek gyakorlatba történő pontos átültetése történik, ehhez képzettséggel és hozzáértéssel rendelkezünk. A megrendelő számára kizárólag a megfelelő műszaki ellenőrzés nyújtotta minőségbiztosítás adhat bizonyosságot az energiatudatos épület minőségi, vagy a passzívház-minőség betartásáról. A műszaki ellenőr alkalmazása a biztosíték a tervezett épületenergetikai besorolás eléréséhez.

   A helyszíni minőség ellenőrzés leglényegesebb elemei:

 • A teljes „termikus burok”, valamint ennek vezetékek és csatornák általi áttöréseinek légzáró kialakítása
 • Minden épületszerkezeti részlet hőhídmentes kialakítása, különös tekintettel a csatlakozó szerkezetekre és külső nyílászárókra
 • Az egész gépészet minőség ellenőrzése
 • Nyomástesztek elvégzése, a légzárás ellenőrzésére az egész építés során
 • Szellőztetőcsatornák és melegvíz-vezetékek megfelelő hőszigetelése
 • A szellőztetőkészülék hozzáférésének biztosítása szűrőcsere, légáramlások beállítása stb. elvégzéséhez

                                                                                                                                                            ↑ lap tetejére

.

Megbízás esetén műszaki ellenőrzést vállalunk saját épületeinkre, de mások által tervezett épületek műszaki ellenőri tevékenységét is elvállaljuk, ellátjuk. Igény esetén bekapcsolódunk már a tervezés folyamán, a jó kapcsolat kialakítása, a különböző megoldások egyeztetésével egy jó épület létrehozatalában segédkezünk, mindvégig az Építtető érdekeinek figyelembe tartásával.

Műszaki ellenőri tevékenység sokfélesége és összetettsége miatt konkrét árajánlatot egy személyes megbeszélés alkalmával tudunk mondani. Itt megbeszéljük az aktuális projekthez a konkrét műszaki tartalmat, a Megrendelő igényeit, és az igényekhez igazítva egy konkrét árat adunk.

                                                                  kapcsolat


MŰSZAKI  ELLENŐRZÉS

REFERENCIÁINK:

914 m2 - Városháza műszaki ellenőrzés - Dunavarsány

Gergőné Varga Tünde Dunavarsány Polgármesterének értékelése az elvégzett munkánkról (2016.01.27): 

"Az FM-DESIGN STÚDIÓ szakemberei Fazekas Miklós vezetésével

évek óta működik közre városunk épületeinek tervezési, műszaki ellenőri munkálataiban.2015. októberében, 10 hónap alatt épült fel Dunavarsányban az új Városháza. A precíz, pontos, szakmailag magasan felkészült szakmai gárda munkája nélkül aligha sikerült volna egy ekkora beruházást megvalósítani ilyen rövid idő alatt. Az építkezés idején Fazekas Miklós szinte állandó jelenléte, a hibák azonnali kijavításának megkövetelése és szigorú számonkérése nélkül a határidők betartása lehetetlenné vált volna. Folyamatosan egyeztetett a megrendelővel és a kivitelezővel, szakmai tudása legjavát adta a beruházáshoz. A kivitelezés az előírt ütemben, az elfogadott műszaki és építészeti tartalommal illetve a megrendelő igényeinek maximális figyelembe vételével történt."  Elkészült épületfotó: Domán Gergő 

177 m2 - Földszintes ház, részben alápincézve tervezés műszaki ellenőrzés - Vecsés

Az épületről leírás és nagyítható képgaléria elérhető. A terasz pergola fedése egy későbbi ütemben valósul meg.

122 m2 - Ravatalozó műszaki ellenőrzés - Felsőpakony 

576 m2 - Műanyag fröccsöntő műhely csarnok tervezés, műszaki ellenőrzés - Vecsés, Dunszt Kft.

599 m2 - Óvoda tervezés és műszaki ellenőrzés - Nagyvarsány Bartók B. utca 25. 

800 m2 - Egészségház, orvosi rendelő műszaki ellenőrzés -  Dunavarsány, Habitat u. 22

800 m2-es két szintes épület. Magában foglal egy háziorvosi egységet, fogászatot, gyógyszertárat, laboratóriumot és védõnõi szolgálatot.

220 m2- Irodánk, tervezés-műszaki ellenőrzés - Vecsés

328 m2 - Négylakásos társasház tervezés, műszaki ellenőrzés -  Vecsés

212 m2 - Ikerház tervezés, műszaki ellenőrzés  - Vecsés

178 m2 - Családi ház tervezés, műszaki ellenőrzés - Dunavarsány

Az épületről leírás és nagyítható képgaléria elérhető.

254 m2 - Családi ház (ikerház) műszaki ellenőrzés - Pécel, Csatári u.

Ennek az ikerháznak a műszaki ellenőrzési feladatának az elvégzésére a folyamatban lévő kivitelezés közben kért fel a megrendelő, mert úgy látta, hogy az épület kivitelezése amit egy generálkivitelező készít számára, hanyag, nem megfelelő minőségű! Megbízáskor a ház készültségi foka: alapozás, felmenő falak, vasbeton lépcső, födém, koszorú, egy db válaszfal, függőleges merevítő bordák vasalása kész, térdfal egy része elkészült. A megrendelő a műszaki ellenőrzésen felmerült problémák miatt kivitelezőt váltott! A családi házon a fennálló hibákat az új kivitelezővel még időben sikerült kijavítani. A további folyamatos műszaki ellenőrzés mellett, az épület szakszerűen lett felépítve.

A fotók itt lentebb a megbízáskori szintet, a szakszerűtlen kivitelezést mutatják ↓

Rövid értékelés a képekhez: Felmenő falak jók, kisebb hasasodások tapasztalhatóak, ez nem I.o. munka, vakolati többletköltséggel kijavítható. Áthidalók Porotherm típusúak, kialakításuk szerkezetileg szakszerű, de mind hőhidas. Ablak káva megoldás több helyen hőhidas. Válaszfal kiékelést szakszerűen kell végrehajtani. A vasbaton lépcső tartólemeze fordulónál nagyon elvékonyodik! Talpszelemen keskeny, kevés! 15/15 cm-es szelvényméretből készítendő! Az épületen alkalmazott középszelemen megoldás (Gerber-tartószerű kialakítás) nem megfelelő!

156 m2 - Erkel F. Művészetoktatási Intézmény Zeneiskola műszaki ellenőrzés - Dunavarsány, Halász Lajosné u. 3.

■ Benzinkút védőtető tervezés, műszaki ellenőrzés - Petőfibánya (megbízó:Poliszig Kft.)

■ Trianon emlékpark tervezés, műszaki ellenőrzés -  Dunavarsány, Vasút u.

■ Szent György templom történelmi emlékparkja, műszaki ellenőrzés - Inárcs

A templom feltárása során talált eredeti köveket is beleépítették.

■ További referenciák:

      Fotó ↑ : 748 m2 - Weöres Sándor Óvoda tervezés és műszaki ellenőrzés - Dunavarsány, Árpád u

      Fotó ↑ : 725 m2 - Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár műszaki ellenőrzés - Dunavarsány, Kossuth L. u. 2.

      Fotó ↑ :  20*40-es - Műfüves pálya műszaki ellenőrzés - Felsőpakony KSE Stadion

      85 m2- Dunavarsány K. Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat műszaki ellenőrzés - Dunavarsány, Árpád u.

      168 m2 - Lakóépület, családi ház műszaki ellenőrzés - M. G. Dunavarsány, Pozsonyi u.

      1103 m2 - Szivárvány Napközi otthonos Óvoda bővítése tervezés és műszaki ellenőrzés - Alsónémedi, Szent I. tér

      Mesevár Napközi Otthonos Óvoda bővítése II-III ütem műszaki ellenőrzés - Felsőpakony, Zrínyi M. u.

      9 db szelektív hulladékgyűjtő járdasziget műszaki ellenőrzése - Dunavarsány

      Útburkolat megerősítésének műszaki ellenőrzése - Dunavarsány Árpád u. (Kossuth-Vasútsor közötti szakasz) Rákóczi utca és Vasútsor

      


 

↑ lap tetejére

főoldal