Minimál | KOCKAKUBUSOK 1

KOCKAKUBUSOK 1

 Minimál  családi ház - Nagykovácsi - 29962

 █  Tervezett 3D látványtervek

 █   Kültéri látványterv videó

Családi ház | Nagykovácsi - 29962
Tervezés jellege: Új épület tervezése

Hasznos alapterület:  159 m2 
Lakóegységek száma: 1
Épületszintek száma: 2 FSZ+EMELETES
Telek lejtése: Sík 
Építészeti stílus: Minimál
Készültségi fok: Koncepcióterv

Tervező: 
Fazekas Miklós
építész, minősített passzívház tervező,  tartószerk. tervező, műszaki ellenőr 
Leírás:
Földszint: Kétállásos gépkocsitároló, nappali-konyha-étkező egy légtérben, gépészeti helység, szélfogó nagy beépített szekrénnyel, vendég w.c, lépcső az emeletre. A terasz bioklimatikus pergolával fedett, így időjárástól független télen-nyáron használható.

Emelet: Szülői háló, két gyerekszoba, különálló w.c, fürdő és közlekedő helységek kaptak helyet. Az emeleten két nagy tetőterasz is létesült, melyek oldalai teljesen zártak. A hátsó udvarra néző kizárólag a szülőké.

Az épület formáját, a maga egyszerűségében, az egymásra merőlegesen elhelyezett és egymásba harapó téglatest formák adják. Az emeleti kubus túllógatott, alátámásztás nélküli része, a földszinti bejártnak is előtetőként szolgál, de nagysága miatt akár további fedett autóparkolónak is használható.

Az épülettömegen az alsó szinten a homlokzatot simított hófehér vakolat teszi légiessé. Míg a hangsúlyos felső szint anyaghasználatban és színben is eltérő. Azt függőlegesen felrakott,  fahatású szálcement burkolat díszíti.  
Mit nevezünk koncepciónak?

A tervezés alatt minden vázlattervet/variációt addig koncepciónak nevezünk, amíg nem az el nem nyeri a végleges formáját, és nem készül belőle beadásra kész tervdokumentáció. 

 

Egy építész pályafutása alatt, szép számmal akadnak olyan tervek, melyekből különböző okokból, nem készül végleges terv. 

A koncepciók meglévő telekadottságokra és egyedi építtetői igények alapján készült tervek.

Már az első „vázlattervek” koncepciók is magukban hordozzák mindazt, amit a  Megrendelők igényként határoztak meg az adott ingatlanra. Ezek képezik elsődlegesen a konkrét tervezés alapjait. Így indul el, és kezdetét veszi a tervezési folyamat legjobb része, maga a kreatív tervezés. Nemegyszer előfordul olyan is, hogy adott egy konkrét tervezési program, de emellett a tervezés alatt egy teljesen más irányba is elindulunk és születik egy teljesen más koncepcióterv is. Csak egy a sok közül példának: A körbezárt terasszal házunkat amit félnyeregtetős változatban kért a megrendelő a tervezés alatt egy ötlettől vezérelve (az alaprajz változatlan maradt,) megterveztem lapostetős, minimál változatban is. Ebben az esetben megmutattam a Megrendelőnek mindkét változatot, akinek tetszett az ötlet, de kitartott az eredeti elképzelése mellett. Ha készülnek is további koncepciók más esetekben, azt nem feltétlen szoktam bemutatni.

Minden tervezés alkalmával rengeteg ötlet és vázlat készül addig, amíg azt a Megrendelőnek meg nem mutatjuk. Sokféle variációban, színben, tömegformában. Természetesen ezek mindegyikénél a Megrendelő igényei a mértékadók, figyelembe véve a telekre vonatkozó szabályokat és a gazdaságos megvalósíthatóságot is, ahogy már sokszor írtam erről. A variációk közül a végén a legjobb / legoptimálisabb / a legtöbbet nyújtó koncepció lesz bemutatva a Megrendelőmnek.   

Tovább folytatva a fentebbi gondolatot

Fontosnak érzem, hogy minden kötöttségtől mentesen is tudjon szárnyalni a fantáziám. Ezért amikor késztetést érzek, egy elképzelt valóságot is életre hívok, és formálom tömeggé. Kísérletezek, és olyan megoldásokat is megvalósítok, amiket máskor nem áll módomban. Félreértés ne essék, ezek is olyan megoldások, koncepciók, melyek ténylegesen megvalósíthatók lennének, ha igényelné a megrendelő. Bár, némelyik tervet elsőre látva lehetnek benne olyan túlzónak vélt megoldások, amiket annak érezhet. Mégis az teljes egészet nézve mindenképpen átgondolásra érdemes a teljes koncepció, de akár részletek is átvihetők más épülettervbe.      

Az építész művész is, mert alkotásokat hoz létre. Akár egy zeneszerző, aki dallamokat komponál, neki sem minden műve lesz a nagyközönség számára hallható, pedig a "fiókművek" is ugyanolyan értéket képviselnek. Egy építészt, jelen esetben engem is, sok minden megihlet. Legyen itt szó egy üres telekről kilátással, vagy egy partszakaszról, vagy egy más számára lestrapáltnak gondolt épületből is sok minden kihozható…, mindez fantázia kérdése. Az irodámba visszatérve ezekből a pillanatnyi érzésekből/gondolatokból is születnek ilyen „álomházak”. 

Még sokáig sorolhatnám, de térjünk is vissza.

A realitás talaján maradva, vannak az „álmokon” felül olyan tényezők is, melyek nagyban befolyásolják egy épület megvalósítását. A telekadottságok, szabályzók és az építtetői igények mellett az anyagi háttér is nagyban mértékadó. Ezek összességében a tervezés korai szakaszában erősen meghatározó gondolatok mentén formálódik egy épület és eldől a koncepció.

Azt el kell mondanom, hogy az értékek és alapkoncepció minden esetben az ügyfél igényeire szabott épület megalkotása. A házaim különbözőek, mégis van bennük közös, és ez az a szemlélet amivel azokat megalkottam, vagyis amitől „Fazekasos” lesz egy ház. Ezek pedig az egyedi tömegformálás mellett a természet közelségégének beemelése, szinte eggyé válása az épülettel. A világos, tágas és a felesleges közlekedőktől mentes térszervezés, és ide sorolnám még a gazdaságos fenntarthatóságot is. Ezek az alappillérek, de ezen felül még sok-sok szempont van ami meghatározó.

A legfontosabb érték mégis egy olyan épület megalkotása, ami a végeredményt nézve nem nekem, hanem a Megrendelőm számára válik álomházzá, majd beköltözés után otthonná! Ezen gondolatok szemlélete kíséri az összes projektem. 

A "koncepció" vagy "fiókházak" ugyanolyan gondosan, pontosan megtervezett épületek, mint megvalósult társaik. 

Az oldalon bemutatott koncepcióterv lényege, hogy ugyanúgy inspirációul szolgáljon mindazoknak:
 - akik még az építkezés előtt állnak, 
- vagy csak tetszenek az általam tervezett épületek és nézelődnek, 
- esetleg csak érdeklődnek a modernkor építészete iránt.

Építészirodám a megfelelő választás lehet az Ön számára amennyiben profi tervezőkkel szeretne együtt dolgozni, 

és ha úgy érzi, hogy minőségi munkát szeretne látni háza kivitelezésében!

Közösségi oldalak
Copyright  ©  2012-2024  FM-design stúdió Építésziroda | A weboldalon szereplő minden képi és szöveges információt szerzői jog véd! Minden jog fenntartva!